De impact van long-COVID op het werk | Arbeidsdeskundigen

De impact van long-COVID op het werk

Als een werknemer langdurige gezondheidsklachten heeft na een coronabesmetting, wordt dit long-COVID of post-COVID genoemd. Klachten die bij long-COVID horen zijn onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, kortademigheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, hoofdpijn en duizeligheid.

De klachten van long-COVID kunnen maanden of zelfs langer duren en het verloop is vaak grillig. Daarnaast is de ziekte niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren, omdat het niet aantoonbaar is en omdat de symptomen lijken op de symptomen van andere aandoeningen. Dit maakt het voor een werkgever soms lastig om op een goede manier te werken aan de re-integratie. Een arbeidsdeskundige kan hierbij helpen.

Re-integratie bij long-COVID

Een werkgever heeft bij long-COVID dezelfde re-integratieverplichtingen als bij andere zieke werknemers. Dit betekent onder meer dat hij of zij zich moet houden aan de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Op basis van deze wet moet de werkgever uiterlijk in de achtste ziekteweek een plan van aanpak opstellen. Dit doet hij of zij samen met de werknemer en op basis van de probleemanalyse van de bedrijfsarts.

Verloop van long-COVID vaak grillig

Het verloop van long-COVID is vaak grillig en het komt regelmatig voor dat een werknemer een terugval krijgt. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij de opbouw van de werkzaamheden door bijvoorbeeld voldoende pauzes in te bouwen. Ook is het verstandig om regelmatig het plan van aanpak te evalueren: zitten we nog op de goede weg met de re-integratie of moeten er bepaalde aanpassingen worden gemaakt? Als werkgever is het belangrijk om niet te snel te willen gaan met de re-integratie. Het herstel van long-COVID kost tijd. Bouw het werk dus geleidelijk op.

Soms kunnen werknemers met long-COVID een tijdje helemaal niet werken. In zo’n situatie is het belangrijk om wel contact te houden met de werknemer, bijvoorbeeld door af en toe een koffiemoment met de leidinggevende in te plannen. Doe je dit niet, dan wordt de drempel om uiteindelijk weer het werk op te pakken alleen maar groter.

Kijk bij long-COVID ook naar het soort werk

Veel werkgevers kijken bij de re-integratie van zieke werknemers alleen naar wat een werknemer op dat moment kan doen, maar het is ook belangrijk om te kijken naar het soort werk dat een werknemer graag doet. Zeker bij long-COVID klachten, waarbij een werknemer vaak vermoeid is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de taken die een werknemer energie geven. Ook hierin kan de arbeidsdeskundige een rol spelen.

Na twee jaar ziekte WIA-beoordeling

Als een werknemer met long-COVID twee jaar ziek is geweest, dan heeft hij of zij mogelijk recht op een WIA-uitkering. De WIA-beoordeling bij UWV verloopt op dezelfde manier als bij andere zieke werknemers. Dat betekent dat een verzekeringsarts van UWV een sociaal-medische beoordeling zal doen. Vervolgens bepaalt een arbeidsdeskundige van UWV de mate van arbeidsongeschiktheid. Op basis van deze twee adviezen zal er een arbeidsongeschiktheidspercentage worden bepaald. Blijkt dat de werknemer 65% of minder van zijn of haar oude loon kan verdienen, dan heeft de werknemer recht op een WIA-uitkering.

Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer verhalen

Hoe help je een werknemer die al weken ver ...

arbeidsdeskundigen

Op het moment dat je als werkgever te maken krijgt ...

arbeidsdeskundigen

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de v ...

arbeidsdeskundigen
Meer verhalen

Downloads


Bedankt voor het kiezen van onze downloads

Om deze download in te zien dient u dit formulier in te vullen.

"Infographic Ziekte Verloop"