De belangrijkste wetten over verzuim en re-integratie op een rij | Arbeidsdeskundigen

De belangrijkste wetten over verzuim en re-integratie op een rij

Op het moment dat je als werkgever te maken krijgt met een zieke werknemer, is het onmisbaar dat je de belangrijkste wet- en regelgeving op het gebied van arbeid en re-integratie kent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Wet verbetering poortwachter, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Ziektewet.

De belangrijkste wet die je als werkgever moet kennen bij een zieke werknemer is de Wet verbetering poortwachter. In de Wet verbetering poortwachter staan alle verplichtingen waaraan je tijdens de eerste twee ziektejaren van een werknemer moet voldoen. Met als doel om de werknemer weer te laten re-integreren op de werkvloer.

Wat staat er in de Wet verbetering poortwachter?

De Wet verbetering poortwachter bestaat uit verschillende stappen. Deze stappen moeten ertoe bijdragen dat de werknemer zo snel mogelijk weer kan terugkeren op de werkvloer. Zowel de werkgever als de werknemer hebben op basis van de Wet verbetering poortwachter een aantal verplichtingen. Daarnaast ben je als werkgever verplicht om je te laten ondersteunen door een arbodienst of bedrijfsarts.

Tijdens de eerste twee ziektejaren van de werknemer ben je als werkgever verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen. Na twee jaar beoordeelt het UWV of je je voldoende hebt ingespannen voor de re-integratie. Blijkt dan dat je bepaalde stappen van de Wet verbetering poortwachter hebt overgeslagen, dan krijg je als werkgever mogelijk een loonsanctie van het UWV en moet je een jaar langer het loon van de werknemer doorbetalen.

Eén van de verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter is dat je een re-integratiedossier van de werknemer moet bijhouden. In dit re-integratiedossier zitten alle documenten waarmee je als werkgever kunt aantonen dat je de stappen uit de Wet verbetering poortwachter hebt doorlopen. Denk hierbij aan een probleemanalyse van de bedrijfsarts, een plan van aanpak, een eerstejaarsevaluatie en een eindevaluatie.

Wat staat er in de WIA?

Na twee jaar ziekte komt een werknemer mogelijk in aanmerking voor een uitkering op basis van de WIA. Een werknemer krijgt deze uitkering als hij of zij minstens voor 35% arbeidsongeschikt is. De WIA bestaat uit twee regelingen: de Inkomensverzekering Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).

Iemand heeft recht op een IVA-uitkering als hij of zij duurzaam arbeidsongeschikt is voor 80% of meer. De WGA-uitkering is bedoeld voor iemand die een arbeidsongeschiktheidspercentage heeft van 35% tot 80% of voor iemand die niet duurzaam arbeidsongeschikt is voor 80% of meer. Een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV bepalen de mate van arbeidsongeschiktheid.

Vroeger heette de WIA de WAO. In de WIA ligt de nadruk op het activeren van arbeidsparticipatie en tegelijkertijd het bieden van inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid.    

Wat staat er in de Ziektewet?

Soms hoeft een werkgever het loon van een zieke werknemer niet door te betalen, maar komt hij of zij in aanmerking voor een uitkering op basis van de Ziektewet. Dit geldt in de volgende situaties:

  • de werknemer valt onder de no-riskpolis (regeling die voor werkgevers geldt als zij een werknemer met een handicap of ziekte in dienst nemen);

  • de werknemer wordt vóór of na haar zwangerschapsverlof ziek door de zwangerschap of bevalling;

  • de werknemer wordt ziek door een orgaandonatie;

  • het gaat om een zieke uitzendkracht;

  • het gaat om een zieke oproepkracht of invalkracht;

  • de zieke werknemer heeft een fictief dienstverband;

  • het contract van de werknemer loopt af tijdens zijn of haar ziekte;

  • de werknemer is vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet;

  • de werknemer werkt door nadat hij of zij de AOW-leeftijd heeft bereikt en wordt ziek.

Zzp’ers hebben in principe geen recht op een Ziektewetuitkering, tenzij zij zich hiervoor vrijwillig verzekeren bij het UWV.

De werkgever vraagt de Ziektewetuitkering voor de werknemer aan bij het UWV. Heeft iemand op het moment dat hij of zij ziek wordt geen werkgever, maar valt hij of zij wel onder de doelgroep van de Ziektewet, dan kan diegene zelf een Ziektewetuitkering aanvragen. De Ziektewetuitkering duurt maximaal twee jaar. Is iemand na twee jaar nog ziek, dan kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen.

Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer verhalen

Hoe help je een werknemer die al weken ver ...

arbeidsdeskundigen

Als een werknemer langdurige gezondheidsklachten h ...

arbeidsdeskundigen

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de v ...

arbeidsdeskundigen
Meer verhalen

Downloads