Rol arbeidsdeskundige bij bevorderen psychische gezondheid | Arbeidsdeskundigen

Rol arbeidsdeskundige bij bevorderen psychische gezondheid

Als werkgever wil je voorkomen dat werknemers zich ziek melden met psychische klachten. Toch kan het soms lastig zijn om zelf te bepalen welke factoren bijdragen aan het psychisch welbevinden van werknemers. Een arbeidsdeskundige kan je hierover adviseren.

Het bevorderen van psychische gezondheid begint bij een veilige organisatiecultuur, waar collega’s elkaar steunen. Zo’n werkomgeving ontstaat niet altijd vanzelf. Het vraagt om werknemers die open zijn over de problemen waar zij tegenaan lopen, vertrouwen tussen collega’s en een leidinggevende die psychische klachten kan signaleren en bespreekbaar maken.


Cultuur ondersteunt psychische gezondheid


Een arbeidsdeskundige kijkt per situatie wat er speelt bij de medewerker, binnen het team of de afdeling en binnen de organisatie en adviseert over aanpassingen die het psychisch welbevinden van de medewerker kunnen bevorderen. Een voorbeeld: het hebben van weinig regelruimte[1]  heeft vaak een negatieve invloed op het psychisch welbevinden van werknemers. Het is dan zaak om te kijken hoe je er als werkgever toch voor kunt zorgen dat werknemers voldoende autonomie ervaren in hun werk. Hierover kan een arbeidsdeskundige adviseren.


Bewustwording belangrijk voor psychische gezondheid


Daarnaast is het voor de psychische gezondheid van werknemers van belang dat zij zich veilig voelen in een organisatie. Voor een werkgever is het soms lastig in te schatten of dit het geval is. Hier kom je als werkgever soms pas achter als er bijvoorbeeld een melding is gedaan bij de vertrouwenspersoon of bedrijfsarts. Dit wil je als werkgever natuurlijk voorkomen. Het is daarom verstandig om beleid op te stellen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, maar vooral ook erop toe te zien dat werknemers en leidinggevenden dit beleid naleven.


Een arbeidsdeskundige kan bewustwording creëren bij de werkgever over de relatie tussen een veilige organisatiecultuur en de psychische gezondheid van werknemers. Ook kan een arbeidsdeskundige hierover voorlichting geven aan bijvoorbeeld leidinggevenden en HR-professionals.


Psychische gezondheid begint bij openheid


Een arbeidsdeskundige kan leidinggevenden coachen in het signaleren en bespreekbaar maken van (beginnende) psychische klachten. Dit begint met het creëren van openheid tussen de leidinggevende en de werknemer over wat er speelt op het werk (en soms ook buiten het werk). Een arbeidsdeskundige kan de leidinggevende bijvoorbeeld coachen in de gespreksvoering hierover. Hoe zorg je ervoor dat een werknemer zich kwetsbaar op durft te stellen en niet bang is om hierop afgerekend te worden? Of hoe versterk je de eigen regie van de werknemer, zodat hij of zij beter grenzen leert stellen? Hoe kun je als leidinggevende de sterke punten van werknemers zo goed mogelijk inzetten, zodat zij zich op hun plek (blijven) voelen in de organisatie? En wat zijn signalen waar een leidinggevende alert op moet zijn? Dit zijn onderwerpen waarover een arbeidsdeskundige en leidinggevende samen in gesprek kunnen gaan.
 

Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Downloads

Infographic Langdurig verzuim: Hoe werkt dat?

Bedankt voor het kiezen van onze downloads

Om deze download in te zien dient u dit formulier in te vullen.

"Infographic Ziekte Verloop"

Meer verhalen

Hoe help je een werknemer die al weken verzuimt? W ...

arbeidsdeskundigen

Als een werknemer langdurige gezondheidsklachten h ...

arbeidsdeskundigen

Op het moment dat je als werkgever te maken krijgt ...

arbeidsdeskundigen
Meer verhalen