Vitaliteit | Arbeidsdeskundigen
16
mrt
2016

Vitaliteit

De wereld verandert. Heel snel. Verandering is de enige constante. Meer dan ooit vraagt dat om flexibiliteit, veerkracht en vitaliteit. Van mens en organisatie. Maar wat is een vitale organisatie? En wat zijn effectieve werkwijzen om mensen en organisaties vitaal te houden?

De vitale organisatie

De wereld verandert. Heel snel. Verandering is de enige constante. Meer dan ooit vraagt dat om flexibiliteit, veerkracht en vitaliteit. Van mens en organisatie. Maar wat is een vitale organisatie? En wat zijn effectieve werkwijzen om mensen en organisaties vitaal te houden?

 

Vroeger maakten we daarvoor plannen. En gingen die ‘uitrollen’. Tegenwoordig weten we dat de inkt van het plan nog niet droog is, of het plan is alweer achterhaald. Vitaliteit in organisaties in de hedendaagse tijd vraagt om een andere manier van organiseren, communiceren en (samen)werken. Arjella gaat in op de wijze waarop organisaties dat kunnen vormgeven. Met elkaar. In de vorm van ‘bewegingsversnellers’: rakende werkvormen die de energie en motivatie aanboren om een stap te gaan maken. Een stap naar duurzame vitaliteit. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld zal zij de inzichten uit haar proefschrift presenteren en toelichten. En daarbij met name ingaan op de rol van het sociaal kapitaal in organisaties. Op interactieve manier, zodat het ook echt een gezamenlijke leerervaring wordt.

 

Arjella van Scheppingen

Dr. A.R. (Arjella) van Scheppingen werkt als zelfstandig onderzoeker, adviseur en docent in het brede vakgebied van werk en gezondheid. De thema’s zelfregulering, sociaal kapitaal, motivatie, vitaliteit en veerkracht hebben daarbij haar bijzondere belangstelling. Met name is ze gespecialiseerd in de wijze waarop de genoemde thema’s kunnen worden bevorderd.

 

Daarbij baseert zij zich op jarenlange werkervaring in het vakgebied en een promotieonderzoek dat ze vanuit TNO verrichtte en in 2014 afrondde. Haar proefschrift - ‘Fostering self-regulation in health in organisations’-  is geheel gewijd aan het bevorderen van zelfregulatie ten aanzien van gezondheid en sociaal kapitaal in organisaties. Het leverde niet alleen een effectieve interventie op, maar ook kennis over ‘werkzame principes’ om zelfregulering te stimuleren. Medewerkers, teams en organisaties kunnen hiermee zelf hun zinvolle next step gaan formuleren en vormgeven. Om daarmee duurzaam vitaal en optimaal te kunnen blijven functioneren.

 

Van Inzetbaarheid naar Vitaliteit

Er gaat veel productiviteit verloren in organisaties door gebrekkige vitaliteit en gezondheid. Duurzame Inzetbaarheid wordt steeds belangrijker en veel organisaties doen ‘iets’ met vitaliteit. Echter, veel van de faciliteiten worden onderbenut en 90% van de interventies blijkt na een jaar geen meetbare effecten meer te hebben.

Dit kan beter. Maar hoe?

 

Cruciaal voor lange termijn resultaat is intrinsieke motivatie, zorgen dat vitaliteit leuk is en blijft, het ondersteunen van ‘resilience’/veerkracht, plus een positieve spiraal van zelfzorg. Vanuit biologie en psychologie. Ofwel: Én de batterij groter maken. Én de batterij slimmer gebruiken.

 

Onze filosofie:

‘Gezond leven draait niet om hongeren, pijn lijden of saaie (fitness?) activiteiten. En onze gezondheid is verrassend snel te verbeteren. Er zijn vele, eenvoudige quick wins mogelijk in onze dagelijkse patronen. Dat is stap 1. We bouwen aan ‘rente op rente’ gewoonten die bij uzelf passen. Gewoonten die u meer tijd en energie opleveren dan ze kosten. Waardoor het de moeite waard wordt en u al na een maand niet anders meer wil. Vervolgens gaan we met u bouwen aan een maximaal resultaat op langere termijn. Met patronen waar u over een jaar nog plezier van hebt.‘

 

Luuk Simons

Dr. Ir. Luuk Simons is directeur Health Coach Programma: http://www.dehealthcoach.org/ en verbonden aan de TU Delft. Hij is mede-initiator van het Medical Delta Institute for eHealth en Self-Management http://www.medicaldelta.nl/research/medical-delta-themes/ehealth in samenwerking met TU Delft, Universiteit Leiden, LUMC, Erasmus en Erasmus MC.

 

Hij wil mensen inspireren tot gezondheid, vitaliteit en meer halen uit hun leven. Zowel qua werk als privé. Zijn academische specialiteit is de ‘Blended Care in Lifestyle Medicine’. Ofwel: Maximale impact op gezondheid, bevlogenheid en productiviteit. Dankzij slim combineren van eTools met interpersoonlijke coaching en maatwerk.

 

Vitaliteit draait om vaardigheden, ofwel competenties. Hoe kijk ik naar mezelf en de wereld? Welke automatische keuzes maak ik? Hoe bewaak ik mijn batterij gedurende de dag? Hoe zorg ik dat het leven leuk blijft en dat ik de energie heb om de dingen te doen die ik belangrijk vind? Deze vaardigheden helpen we ontwikkelen.

 

14.30 – 15.00 uur: Binnenkomst en registratie*

15.00 – 16.15 uur: De vitale organisatie
Spreker: Arjella van Scheppingen

16.15 – 16.45 uur: 
Pauze

16.45 – 18.00 uur: Van Inzetbaarheid naar Vitaliteit
Spreker: Luuk Simons

Aansluitend tot maximaal 19:00 uur: 
Registratie*, napraten en netwerken met een hapje en een drankje. 

* Wilt u in aanmerking komen voor punten toekenning vanwege het bezoeken van deze bijeenkomst dan is het van belang dat u zowel bij aankomst als na afloop van de bijeenkomst de presentielijst tekent. 

Ook interessant