28
nov
2023

Recordaantal arbeidsongeschikten in 2023

In 2023  wordt een opmerkelijke mijlpaal bereikt: bijna 840.000 Nederlanders ontvangen een Wia-uitkering, schrijft Trouw. Dit aantal is hoger dan ooit tevoren. Ondanks eerdere verwachtingen blijft het aantal nieuwe arbeidsongeschikten stijgen, met een geschatte toename van 60.000 dit jaar alleen al.

Groeiende zorgen bij het UWV

Ongeveer 15.000 mensen wachten momenteel op een beoordeling voor hun arbeidsongeschiktheid, wat een significante achterstand aantoont.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft de afgelopen jaren een consistente groei in arbeidsongeschikten gezien, met een toename van meer dan 119.000 sinds 2018. Men verwacht nu dat het tot 2040 zal duren voordat het aantal Wia-uitkeringen stabiliseert.

Veranderingen voor ouderen

Een aanzienlijk deel van de nieuwe arbeidsongeschikten is ouder dan 60 jaar. Mede door een tekort aan verzekeringsartsen, hoeft deze groep niet meer medisch gekeurd te worden, wat heeft geleid tot een toename in het aantal uitkeringen.

Zoeken naar oplossingen

Het UWV erkent de noodzaak om de achterstanden in medische keuringen in te halen. Bijna vijftienduizend mensen wachten op een beoordeling, waarvan velen langer dan een half jaar. Dit veroorzaakt hoge kosten en inefficiëntie.

Johanna Hirscher van het UWV-bestuur roept Nederlanders op om mee te denken over mogelijke oplossingen. Er is een online dialoog gestart om ideeën te verzamelen over hoe het proces verbeterd kan worden.

Ministerieel ingrijpen

Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een tijdelijke maatregel genaamd "praktisch beoordelen" om het proces te versnellen. Het doel is om jaarlijks meer Wia-beoordelingen uit te voeren, hoewel de details nog vaag zijn.

Toekomstvisie

De toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel is een belangrijk aandachtspunt, waarvoor een onafhankelijke commissie, Octas, is opgericht. Deze commissie, onder leiding van voormalig PvdA-Kamerlid Roos Vermeij, is belast met het adviseren van het kabinet begin volgend jaar over een duurzaam, uitvoerbaar en begrijpelijk stelsel. Een sleutelfiguur in Octas is voormalig minister van Medische Zorg, Bruno Bruins. Bovendien speelt onze voorzitter, Bert van Swam, een actieve rol in deze commissie, wat de betrokkenheid van NVvA onderstreept. Wij van NVvA denken actief mee aan oplossingen, om bij te dragen aan een toekomstbestendig arbeidsongeschiktheidsstelsel.

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
NVvA belicht de rol van arbeidsdeskundigen in nieuw OCTAS rapport

Op een bijzondere bijeenkomst op 29 februari heeft OCTAS, in het bijzijn va ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA Steunt Baanbrekende Aanpak voor Werknemerswelzijn en Organisatorische Veerkracht

Samen met een multidisciplinair consortium van academische en praktijkpartn ...

Arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Toepasbare technologie voor letselschade-arbeidsdeskundigen

Arbeidsdeskundigen spelen een cruciale rol in het beoordelen van werkgerela ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws