Op 8 november 2024 werd een nieuw convenant ondertekend door tien organisaties uit de werk- en zorgsector, is te lezen op Sterk door Werk. Dit convenant, ‘Sterk door Werk’ 2024-2026, zet zich in voor de duurzame werkhervatting van mensen met psychische kwetsbaarheden. Het doel is om mensen met psychische problemen beter te ondersteunen in hun terugkeer naar het werk en uitval door mentale gezondheidsklachten te voorkomen. De deelnemende organisaties zijn de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), werkgeversvereniging AWVN en de NVvA.
De NVvA is trots om haar steun te betuigen door dit convenant mee te ondertekenen. Dit is een belangrijke stap in het streven naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin ook mensen met een psychische kwetsbaarheid een structurele en volwaardige plek kunnen vinden. Voor ons als arbeidsdeskundigen is het van groot belang om actief bij te dragen aan deze duurzame verandering.
Duurzaam en structureel werk voor iedereen
Het nieuwe convenant bouwt voort op eerdere samenwerkingen en richt zich vooral op het creëren van een structurele weg naar werk voor mensen met psychische kwetsbaarheden. De focus ligt op het ontwikkelen van lange-termijnoplossingen in plaats van tijdelijke projecten. “Re-integratietrajecten worden nu vaak gefinancierd vanuit tijdelijke projectgelden. Wanneer die stopzetten, mogen mensen niet aan de kant staan. Daarom zetten we in op structurele financiering,” zegt Miranda van Soest, programmaleider van Sterk door Werk.
Het convenant streeft naar een inclusieve samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid volwaardig kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. In Nederland heeft meer dan 25% van de volwassenen een psychische aandoening gehad, maar de arbeidsparticipatie van deze groep is laag. Terwijl vier van de vijf mensen met ernstige psychische aandoeningen graag willen werken, heeft minder dan één op de vijf daadwerkelijk betaald werk. Onderzoek toont aan dat werk een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid, doordat het ritme in de dag brengt en sociale contacten stimuleert. Het verhoogt niet alleen de financiële onafhankelijkheid, maar vermindert ook de zorgvraag voor ggz-cliënten.
Nieuwe partijen voor versterking
Met de toetreding van het Verbond van Verzekeraars krijgt het convenant extra draagvlak. Het Verbond van Verzekeraars, de brancheorganisatie voor schade- en levensverzekeraars in Nederland, benadrukt het belang van werk voor het bevorderen van mentale gezondheid. "Inkomensverzekeraars ondersteunen graag de betrokken partijen bij het begeleiden van mensen naar werk en het voorkomen van uitval," zegt Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars.
Samenwerking tussen zorg en werk
Het succes van ‘Sterk door Werk’ is te danken aan de samenwerking tussen verschillende domeinen, zoals zorg en werk & inkomen. Het gezamenlijke doel is om mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden. Een bewezen methode is de Individuele Plaatsing en Steun (IPS), waarbij hulpverleners uit zowel de zorg als de werk- en inkomensector samenwerken in een team. Dit domeinoverstijgende beleid heeft zijn waarde al bewezen, zoals blijkt uit de successen van Sterk door Werk.
"Het is relatief nieuw voor ministeries en werkvelden om zo samen te werken, maar de resultaten van Sterk door Werk tonen aan dat samenwerking over domeinen heen echt werkt," zegt van Soest. Door deze samenwerking kunnen meer mensen met psychische kwetsbaarheden een volwaardige plaats vinden op de arbeidsmarkt, wat hen helpt om hun mentale gezondheid te verbeteren en actief deel te nemen aan de samenleving.