Het onderzoeks- en adviesbureau Regioplan heeft in opdracht van het AKC onderzoek gedaan naar de specifieke arbeidsmarktinformatie die nodig is om werkzoekenden met een arbeidsbeperking succesvol te kunnen koppelen aan werk bij werkgevers. In dit AKC-college worden de belangrijkste (voorlopige ) producten gepresenteerd. Relevante kennis voor arbeidsdeskundigen, werkgeversservice punten en klantmanagers van gemeenten, jobcoaches, re-integratiedeskundigen.
Het zoeken van de juiste kandidaat bij de eisen die de werkgever stelt is de normale gang van zaken?
Uitgaan van de mogelijkheden van de mens en daar de juiste plek op de arbeidsmarkt voor zoeken of creëren, dat staat in dit onderzoek centraal. Het is een zoektocht vanuit twee perspectieven. Dat van de werkzoekenden met een arbeidsbeperking en dat van de werkgevers.
Kennisdeling is het doel
In het onderzoek is een conceptueel model ontwikkeld dat de voor matching benodigde arbeidsmarkinformatie bevat. De input hiervoor kwam uit bijeenkomsten met arbeidsdeskundigen en gesprekken met verscheidene experts van werkgevers- en werknemersorganisaties, afzonderlijke werkgevers, professionals op het gebied van matching en wetenschappers. Verder is een inventarisatie gemaakt van de huidige instrumenten of informatiesystemen die arbeidsmarktinformatie kunnen genereren ten behoeve van het matchingsproces.
Maak kennis met het “Model kenmerken werkzoekenden voor matching”.
Er zijn al vrij veel instrumenten waarmee kenmerken van werkzoekenden worden vastgelegd. Deze instrumenten zijn meestal niet (specifiek) gericht op werkzoekenden met een beperking. Daarnaast zijn deze instrumenten veelal meer gericht op de begeleiding van werkzoekenden dan op de matching. Vaak gaat het om complexe instrumenten.
Er is daarom een beschrijvend model ontwikkeld waarin (categorieën van) kenmerken van werkzoekenden onderscheiden worden die relevant zijn voor de matching en een directe relatie hebben met (categorieën van) kenmerken van bedrijven en het werk bij die bedrijven. Met dit model kan voor bestaande instrumenten getoetst worden of alle voor matching relevante informatie wordt vastgelegd en welke informatie daarvoor minder van belang is.
Hoe kan dit model verbeterd worden en geschikt gemaakt voor de praktijk?
Een kritische blik op dat model kan helpen het te verbeteren en te modelleren naar een praktisch bruikbaar instrument.
- Zijn alle relevante (categorieën van) kenmerken meegenomen? Zijn er wellicht (categorieën van) kenmerken meegenomen die niet relevant zijn?
- Kan er een rangorde aangebracht worden? Welke (categorieën van) kenmerken zijn het meest relevant?
- Zijn bepaalde (categorieën van) kenmerken met name relevant voor specifieke groepen met beperking?
Werkgevers in kaart te brengen die wat kunnen betekenen voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking
Wat is er en detail beschikbaar aan informatie over de bereidheid van en context binnen bedrijven om mensen met een beperking werk te bieden? Te denken valt aan de werkzaamheden en taken die binnen een bedrijf uitgevoerd (kunnen) worden en contextuele factoren (begeleidingsmogelijkheden, werkdruk, cultuur). Momenteel zijn er geen instrumenten bekend die adequaat in deze behoefte voorzien. Op basis van die informatiebehoefte is een eerste versie van een functioneel model voor een te ontwikkelen instrument ontworpen, dat wordt voorgelegd.
Hoe kan dit conceptmodel verbeterd worden en geschikt gemaakt voor de praktijk?
Een kritische blik op dat model kan helpen het concept te verbeteren.
- Is dit volgens jullie de informatie waaraan behoefte is?
- Hebben jullie suggesties hoe die informatie bij werkgevers te verzamelen is?
- Hoe zou die informatie vastgelegd en beschikbaar gesteld kunnen worden?
Bespreking digitale matchingsplatforms
Van de in kaart gebrachte instrumenten bespreken we twee digitale matchingsplatforms waar werkzoekenden met beperking(en) gekoppeld kunnen worden aan werk(gevers) (Werken en Jij, Onbeperkt aan de Slag).
- In hoeverre zijn deze instrumenten behulpzaam bij de matching?
- Zijn er verbetermogelijkheden?