13
dec
2018

“OVERGANGSPROEF”

De  impact van de overgang op het werkvermogen. Met dit thema willen wij onze Arbeidsdeskundigen, dus zowel mannelijke als vrouwelijke collega’s  informeren over de impact van deze levensfase op het werkvermogen. Als vrouwen van rond de 45 jaar fysieke en mentale symptomen ervaren, die maken, dat ze minder goed functioneren, of zelfs al zo ernstig zijn dat ze denken aan een ‘burn out’, is de overgang meestal niet het eerste waaraan gedacht wordt. Dat kan ertoe leiden, dat vrouwen onnodig lang door blijven lopen met klachten en dat er gezondheidsrisico’s op de korte en lange termijn ontstaan. Of dat er een verkeerde diagnose gesteld wordt, zodat voor een niet passend (vaak onnodig lang) traject gekozen wordt.

De  impact van de overgang op het werkvermogen

Met dit thema willen wij onze Arbeidsdeskundigen, dus zowel mannelijke als vrouwelijke collega’s  informeren over de impact van deze levensfase op het werkvermogen.

Als vrouwen van rond de 45 jaar fysieke en mentale symptomen ervaren, die maken, dat ze minder goed functioneren, of zelfs al zo ernstig zijn dat ze denken aan een ‘burn out’, is de overgang meestal niet het eerste waaraan gedacht wordt. Dat kan ertoe leiden, dat vrouwen onnodig lang door blijven lopen met klachten en dat er gezondheidsrisico’s op de korte en lange termijn ontstaan. Of dat er een verkeerde diagnose gesteld wordt, zodat voor een niet passend (vaak onnodig lang) traject gekozen wordt.

Het aantal werkende vrouwen tussen de 45 en 60 jaar neemt toe. Het is dan ook van groot belang dat impact van deze levensfase bekend en bespreekbaar is. Deze generatie vrouwen heeft aardig wat ballen hoog te houden. Ze werken, hebben gemiddeld relatief later dan hun moeders en oma’s kinderen gekregen, die op dit moment de puberleeftijd hebben en zijn daarnaast vaak ook nog mantelzorger. Een - niet zelden stressvolle - combinatie van factoren die maakt dat ze in meerdere mate overgangsklachten lijken te ervaren dan de generaties vrouwen voor hen. Klachten die effect kunnen hebben op de thuissituatie en op het werkvermogen. En klachten kunnen ook een marker zijn voor gezondheidsrisico's op de lange termijn met betrekking tot hart- en vaatziekten en osteoporose.

Vanaf 14.30 uur              Inloop / inchecken

15.00 – 16.15 uur           Presentatie Gynaecoloog Dr. Ingrid Pinas

16.15 – 16.45 uur           Pauze

16.45 – 18.00 uur           Presentatie Dr. Nora Hendriks, huisarts en schrijver van het boek ‘Het menopauze taboe'.

Na de 2e presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan beide professionals in het panel, dat wordt aangevuld met Margriet Hijweege, founder van netwerkorganisatie OVER!   (zie www.overgangsproof.nl)

18.00 – 19.00 uur            Afsluiting, uitchecken en gelegenheid tot napraten & borrel

Ook interessant