06
feb
2018

Beroepsziekten

Om het themajaar goed te starten moeten we natuurlijk beginnen bij het begin, wat is nu een beroepsziekte, waar moet je dan aan denken? Hoe wordt geconstateerd dat sprake is van een beroepsziekte? Twee sprekers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zullen ons daar meer over vertellen.

 

We hebben de avond ook nu weer in 2 delen gesplitst, met als scheiding de pauze met broodjes, soep, koffie en thee.

1ste deel:
Dr Henk van der Molen en Dr Teus Brand
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) registreert en signaleert beroepsziekten. Dr Henk van der Molen is hoofd van het NCvB. Het NCvB en het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC werken nauw samen. Henk van der Molen geeft veel voorlichting over het NCvB, hij is bewegingswetenschapper en gepromoveerd bij de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar de implementatie van ergonomische maatregelen in de bouw. Dr Teus Brand is bedrijfsarts en coördinator onderwijs bij het NCvB. Sinds 2000 in deeltijd werkzaam bij het NCvB en voor het overige deel werkzaam als praktiserend bedrijfsarts. Specialisatie: Reproductie en Arbeid. Tevens lid van het Solvent Team, een multidisciplinair team voor diagnostiek van CTE bij patiënten blootgesteld aan organische oplosmiddelen.

2de deel:
U
De lezing van beide heren geeft ons een inkijk in beroepsziekten. In het tweede deel gaan we aan de slag met de bagage uit het eerste deel, casuïstiek. In groepen gaan we ons buigen over de aangeleverde cases. 

De regio commissie verzoekt u om collega arbeidsdeskundigen aan te moedigen om mee te komen.
De themabijeenkomsten zijn gratis voor arbeidsdeskundigen, die lid zijn van de NVVA.

De regiocommissie attendeert u erop dat het bijwonen van de regiobijeenkomsten, 1 punt oplevert in het kader van de certificering voor arbeidsdeskundigen. Vergeet uw NVVA badge niet mee te nemen!

Programma
16.00 uur - 16.30 uur Inloop met koffie en thee
16.30 uur - 16.40 uur Welkom door Frank Ladeur
16.40 uur - 16.45 uur Resultaten enquête vorige bijeenkomst, Gerpiet Wicherts.
16.45 uur - 17.45 uur Beroepsziekten, Henk van der Molen en Teus Brand
17.45 uur - 18.15 uur Pauze met broodjes, soep, koffie/thee
18.15 uur - 18.30 uur Toelichting cases, Teus Brand
18.30 uur - 19.00 uur Groepswerk, U
19.00 uur - 19.30 uur Plenaire discussie en samenvatting
19.30 uur - 20.30 uur netwerkborrel met hapjes 

Ook interessant