Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever zich inspannen om hem of haar weer aan het werk te krijgen. Doet de werkgever dat onvoldoende? Dan kan het UWV een loonsanctie opleggen: het loon moet dan tot maximaal een jaar extra worden doorbetaald, zelfs na de gebruikelijke 104 weken ziekte. Maar wat gebeurt er als de werknemer al een WGA-uitkering ontvangt en opnieuw ziek wordt? Verefi schrijft hierover aan de hand van een voorbeeld.
Het verhaal van Jan
Jan was twee jaar ziek en kreeg daarna een WGA-uitkering. Hij kon nog gedeeltelijk werken, maar zijn oude werkgever had geen passend werk voor hem. Jan vond gelukkig zelf een nieuwe baan waar hij goed functioneerde. Maar een jaar later werd hij opnieuw ziek. Zijn nieuwe werkgever betaalde zijn loon door, maar kreeg dit vergoed via de no-riskpolis. Nu vraagt die werkgever zich af: moet ik me inspannen voor re-integratie? En loop ik het risico op een loonsanctie?
Wanneer is een loonsanctie mogelijk?
Een loonsanctie kan alleen worden opgelegd als er sprake is van een nieuwe WIA-wachttijd. Die wachttijd begint op de eerste ziektedag en duurt 104 weken. Tegen het einde daarvan moet een WIA-aanvraag worden ingediend, inclusief een re-integratieverslag. Het UWV beoordeelt dan of werkgever en werknemer genoeg hebben gedaan om terugkeer naar werk mogelijk te maken.
De belangrijkste vragen zijn dus:
- Is er een nieuwe WIA-wachttijd gestart?
- Kan de werknemer een nieuwe WIA-aanvraag doen?
- Beoordeelt het UWV de re-integratie-inspanningen?
In Jans geval is het antwoord op al deze vragen: nee.
Waarom geen nieuwe WIA-aanvraag?
De Wet WIA staat niet toe dat iemand twee WIA-uitkeringen tegelijk heeft. Omdat Jan al een WGA-uitkering ontvangt, kan er geen nieuwe WIA-wachttijd starten. Dus ook geen nieuwe aanvraag, en dus beoordeelt het UWV de re-integratie-inspanningen van zijn werkgever niet. Zonder beoordeling is er geen mogelijkheid voor een loonsanctie.
Wat betekent dit voor de werkgever?
Hoewel er geen loonsanctie kan volgen, blijft de werkgever wél verantwoordelijk voor re-integratie. Jan is nog steeds in dienst, dus de werkgever moet zich blijven inzetten voor passend werk. Maar als hij daar onvoldoende in doet, kan hij daar niet voor worden gestraft met een loonsanctie.
Heeft de no-riskpolis invloed?
De no-riskpolis vergoedt het loon van zieke (ex-)WIA’ers, zodat de werkgever geen financieel risico loopt. Maar deze regeling heeft géén invloed op het al dan niet opleggen van een loonsanctie. Dat hangt volledig af van de vraag of er een nieuwe WIA-wachttijd begint.
Een voorbeeld: stel dat een werknemer met een no-riskpolis opnieuw ziek wordt door een andere oorzaak, en er begint een nieuwe WIA-wachttijd. Dan kan er na 104 weken wél een WIA-aanvraag volgen en dus ook een loonsanctie.
Wat als Jan uit dienst gaat?
Mocht Jan binnen de periode van 104 weken ziekte uit dienst gaan, dan verandert de situatie. Als blijkt dat de werkgever onvoldoende aan re-integratie heeft gedaan, kan het UWV een verhaalsanctie opleggen. Dat betekent dat de werkgever moet meebetalen aan de uitkering. Meer hierover lees je in de volgende blog van Verefi.