Om de lasten van het MKB in het re-integratieproces van zieke werknemers te verlichten, is een wetswijziging in het vooruitzicht gesteld. Deze wijziging beoogt MKB-werkgevers sneller zekerheid te bieden over de inzetbaarheid van zieke medewerkers en de mogelijkheid om hen te vervangen. Het demissionaire kabinet Rutte 4 heeft hierin een cruciale rol gespeeld. Dit nieuwe wetsvoorstel is ontworpen om MKB-ondernemingen meer flexibiliteit te geven bij het begeleiden van langdurig zieke werknemers. Het faciliteert bijvoorbeeld het aannemen van een vervangende kracht, waardoor de zieke werknemer zich zonder zorgen kan focussen op Spoor 2, het traject gericht op externe re-integratie.
Eerste spoor re-integratie afsluiten na één jaar
Volgens dit nieuwe wetsvoorstel hoeven mkb-bedrijven na het eerste ziektejaar van een werknemer de re-integratie in het eerste spoor niet langer te volgen. Dit betekent dat ze niet verplicht zijn om de werkplek voor de zieke werknemer beschikbaar te houden en mogen overgaan op structurele vervanging.
Samenwerking tussen werkgever en werknemer cruciaal
Voor deze overgang is het wel noodzakelijk dat zowel werkgever als werknemer akkoord gaan met het afsluiten van het eerste spoor. Indien deze overeenstemming er niet is, moet de werkgever alsnog toestemming vragen bij het UWV.
Voor een diepgaande analyse en verdere details over deze ontwikkeling, houd de nieuwe editie van de AD Visie in de gaten, die in half december verschijnt.