Vorige maand organiseerden we o.a. samen met de NVvA, de HAN, AWVN en De Normaalste Zaak de webinar "Blijven werken met psychische klachten". De interesse was zo groot, dat er zelf sprake was van een wachtlijst. Tijdens de webinar is de handreiking blijven werken met psychische klachten uitgebreid aan bod gekomen en zijn kennis en ervaringen gedeeld over hoe je medewerkers met psychische klachten kunt steunen, zodat zij kunnen blijven werken. Deelnemers aan de webinar waren leidinggevenden, arbeidsdeskundigen en HR-professionals.
Psychische klachten komen bij een op de vijf werkenden voor. Vaak is het voor werkgevers lastig om deze medewerkers aan het werk te houden, terwijl je juist bij milde psychische klachten invloed kunt hebben als werkgever. En dat is precies waar de handreiking ‘Blijven werken met psychische klachten’ over gaat. De handreiking stel je als arbeidsdeskundige in staat om de leidinggevenden een praktisch handelingsperspectief aan te reiken.
Wil je graag het plenaire gedeelte van de webinar nog eens terugkijken? Klik dan op deze link
Tijdens de break-out sessies zijn deelnemers met elkaar het gesprek aangegaan. Een aantal zaken die hier werden gedeeld:
- Op papier is het niet zo ingewikkeld, maar het in de praktijk brengen blijkt vaak toch (ook voor de medewerker zelf) lastiger. Toch biedt de handreiking dan houvast en structuur. Download hier de pdf versie om snel bij de handreiking te kunnen.
- Medewerkers die niet veel contact met hun leidinggevende hebben gehad zullen dichtslaan. Als er in de basis een goede relatie is zal de drempel om het gesprek in moeilijkere tijden aan te gaan lager zijn. Deze pagina geeft tips voor het opbouwen van een goede arbeidsverhouding.
- Leidinggevenden vinden (dreigend) psychisch verzuim vaak ‘spannend’. Ook al zal het gesprek nog steeds grotendeels op henzelf en hun sociale vaardigheden aankomen, de handreiking kan wel een stukje durf meegeven. Met name de tips over het aangaan van het gesprek kunnen een steuntje in de rug vormen.
- Veranderingen in gedrag zijn vaak snel en moeten daarom ook snel gesignaleerd en besproken worden om tijdig actie te kunnen ondernemen. Tips over de signalen waarop gelet kan worden zijn hier te vinden.