Preventie van uitval door psychische klachten | Arbeidsdeskundigen
20
sep
2023

Preventie van uitval door psychische klachten

Tijdens de preventiesessie van de Normaalste Zaak van 18 september werden waardevolle tips gedeeld om uitval door psychische klachten te voorkomen. Tijdens deze sessie was Mieke Rabou, zelfstandig arbeidsdeskundige en bestuurslid van de NVvA, aanwezig. Mieke is sparringpartner voor leidinggevenden en traint hen o.a. in hoe zij medewerkers met psychische klachten kunnen ondersteunen. Ze deelde haar kennis met een grote groep geïnteresseerde werkgevers. Hieronder het verslag van deze sessie. 

Werkgever, signaleer psychische klachten maar blijf ‘op je eigen helft’

Ook dit jaar organiseren AWVN en De Normaalste Zaak een reeks ‘preventiesessies’: online kennissessies voor organisaties die willen weten hoe ze kunnen helpen voorkomen dat hun medewerkers uitvallen door psychische klachten. 
Mensen die uitvallen door psychische klachten, zijn vaak langdurig uit de running: gemiddeld 53 dagen. Ook dat is een reden voor organisaties om werk te maken van preventie; om medewerkers op tijd de juiste hulp te kunnen bieden. Op 18 september stond daarom de vraag centraal: Wat kun je als werkgever voor je medewerker doen als hij of zij (beginnende) psychische klachten ervaart?
Eerste spreker: arbeidsdeskundige Mieke Rabou
 
Burn-out: een opeenstapeling van factoren
‘Burn-out’ is een veelgehoorde term. Maar wat is het precies? Mieke laat een infographic van TNO zien waarin duidelijk wordt dat burn-outklachten samenhangen met een opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren. Factoren die de persoon zelf betreffen, gaan dan bijvoorbeeld over lastige privéomstandigheden. Of over sterke gedragskenmerken. Factoren op het werk gaan vaak over overbelasting of ontevredenheid. 
 
Zo kun je medewerkers ondersteunen met klachten
Wat kun je als werkgever doen wanneer je dergelijke klachten bij je medewerker signaleert? Of liever nog: hoe kun je helpen voorkomen dat deze klachten ontstaan? Allereerst is het volgens Mieke goed om je te realiseren dat we in ‘tijdarmoede’ leven; we hebben te weinig tijd voor te veel taken. Wanneer geld en productiviteit belangrijke factoren zijn in het werk, geeft dat een constant gevoel van tijdsdruk, wat weer zijn weerslag heeft op de lichamelijke gezondheid. 

Vergeet ook de factor ‘licht’ niet. Door de kantoor- en fabrieksverlichting krijgen medewerkers zo’n negen uur per dag het signaal binnen dat het 1 uur ’s middags is. Ook in de avond komt er blauw licht uit onze telefoons en laptops. Oftewel: het slaaphormoon krijgt geen kans. Tip van Mieke: moedig je medewerkers aan om buiten pauze te houden. En stel als leidinggevende jezelf regelmatig de vraag: wat zie ik in mijn team? Wie vertoont er ander gedrag? Loop rond, spits je oren en kijk goed om je heen.
 
Marjolein Veraa, afdelingsdirecteur bij het Udens College
Als leidinggevende hecht Marjolein veel waarde aan passende ondersteuning voor haar medewerkers. Ze vertelt hoe ze dit met de hulp van een arbeidsdeskundige – in dit geval Mieke Rabou - aanpakt.

Het onderwijs is een sector waar veel (psychisch) verzuim voorkomt. Volgens Marjolein komt dat onder andere door de piekgevoeligheid van het onderwijs. Er zijn veel vakanties, maar in de tijd dat er gewerkt wordt, moet er veel gebeuren. En je kunt dan niet makkelijk terugschakelen, want een docent kan niet half fit voor een klas staan.
 
Werkplezier en werkgeluk centraal
Marjolein spreekt minimaal twee keer per jaar met haar medewerkers. De thema’s werkplezier en werkgeluk vormen een rode draad in die gesprekken. Ze heeft in de loop de jaren voelsprieten ontwikkeld en ziet het steeds sneller als het niet goed gaat met iemand. Over dat preventieve stuk kan ze goed sparren met Mieke. 
 
 
bron: verslag AWVN 'preventiesessie 18 september"

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Nieuw onderzoek naar meerwaarde AI voor arbeidsdeskundigen van start

Generatieve AI krijgt niet alleen in het dagelijks leven van mensen veel in ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Recht op vergissen: verandering of bevestiging van de praktijk?

Onlangs maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend d ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
UWV erkent fouten bij Wajong-beoordelingen

Het UWV heeft fouten erkend bij de beoordeling van Wajong-uitkeringsaanvrag ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws