22
dec
2021

Pak nú door op de arbeidsmarkt en kies voor echt inclusief beleid

Een nieuw kabinet, met de belofte van nieuw elan. Het is een uitgelezen kans om door te pakken op de arbeidsmarkt en écht te kiezen voor inclusief beleid. De arbeidsmarkt kraakt en piept, maar er blijft nog steeds veel potentieel onbenut.
 

Hoe zorgen we ervoor dat mogelijkheden en talenten beter worden gezien en ingezet? NVvA doet vijf verbetervoorstellen in het position paper “Op weg naar een arbeidsmarkt die geen talent onbenut laat”.
Onze aanbevelingen op een rij:

  1. Gebruik de WIA zoals deze bedoeld is: inkomensverzekering én re-integratiemogelijkheden. Ook ‘35-minners’ moeten gebruik kunnen maken van ondersteuning bij re-integratie.
  2. Gebruik de no-risk zoals die bedoeld is: zekerheid bieden. Zorg ervoor dat werkgevers deze polis ook al kunnen gebruiken in het tweede verzuimjaar in het tweede spoor.
  3. Laat mensen de waarde van werk ervaren. Participatie gaat verder dan louter betaald werk.
  4. Zet het wetsvoorstel over de RIV-toets door. Dat is beter voor werkgevers én draagt bij aan de terugdringing van het tekort aan verzekeringsartsen.
  5. Ondersteun werkgevers die investeren in inclusief werkgeverschap. Versterk de Werkgever Service Punten (WSP) en Regionale Mobiliteit Centra (RMC) met participatiespecialisten. En breid de 4 kerndeskundigen in de Arbowet uit met andere professionals op het gebied van preventie en verzuim; o.a. de arbeidsdeskundige.

Lees meer over de aanbevelingen voor een inclusieve arbeidsmarkt en de vertaling naar de praktijk in het position paper.

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
12% Nederlanders gehinderd door pijn bij normale werkzaamheden

Er zijn veel mensen die door pijnklachten worden gehinderd in hun dagelijks ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
ZonMw-conferentie over werk, inkomen en gezondheid

Op dinsdag 27 september organiseert ZonMW de conferentie ‘Werk, inkomen en ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Kabinet trekt meer geld uit voor IPS

Ook dit en komend jaar trekt het kabinet geld uit om ggz-patiënten aan werk ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws