Over de toekomst van de WIA | Arbeidsdeskundigen
05
dec
2023

Over de toekomst van de WIA

Als arbeidsdeskundigen, actief in diverse sectoren en bij diverse werkgevers, zoals bij het UWV, verzekeraars, gemeenten en privé-organisaties, zijn wij diep betrokken bij de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Onze expertise ligt op het snijvlak van mens, werk en inkomen. We wegen de belasting en belastbaarheid van mensen in hun werk en bieden op basis hiervan advies en begeleiding en beoordelingen. Ons doel is dat mensen naar hun vermogen kunnen werken en duurzaam inzetbaar blijven. Wij ondersteunen het standpunt van Commissie OCTAS dat het huidige stelsel vernieuwing nodig heeft.

Commissie OCTAS en haar visie

Het afgelopen jaar heeft Commissie OCTAS het arbeidsongeschiktheidsstelsel grondig onderzocht. De NVVA maakte hier als deelnemer actief deel van uit. Wij waarderen deze gezamenlijke inspanningen en zijn het eens met de visie op versnelde oplossingsrichtingen. Enkele leden van de commissie OCTAS gaf op 7 november 2023 een presentatie aan onze Raad van Advies. Hierin werd duidelijk dat de commissie streeft naar snelle verbeteringen, iets waar wij als NVvA graag aan bijdragen.

Onze visie: zinvol werk centraal

Arbeidsdeskundigen zijn van mening dat zinvol werk niet alleen bijdraagt aan het algemene welbevinden van mensen, maar ook essentieel is voor het herstel tijdens verzuimperioden. Daarom maken wij van een werkgerichte verzuimbenadering onze hoofdprioriteit. We zijn van mening dat het inschakelen van een arbeidsdeskundige in een vroeg stadium van verzuim belangrijk is. Op deze manier kan de arbeidsdeskundige samen met de werknemer en werkgever focussen op de activiteiten die nog wel uitvoerbaar zijn. Door deze samenwerking kan ook beter bepaald worden welke expertise of begeleiding nodig is voor herstel. Dit staat in schril contrast met de huidige gang van zaken, waarbij de verzuimende werknemer eerst de bedrijfsarts bezoekt, gevolgd door een periode van afwachten door zowel werknemer als werkgever. Het gevolg hiervan is vaak dat de werknemer sneller uit het arbeidsproces raakt, met een focus die meer ligt op de medische toestand dan op de mogelijkheden.

Succesvolle aanpak bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen

Deze aanpak wordt al succesvol toegepast in de private sector bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen. Hier wordt vroegtijdig multidisciplinair gekeken naar de mogelijkheden en behoeften van de ondernemer. De rol van de arbeidsdeskundige is cruciaal in het bepalen van duurzame arbeidsmogelijkheden, bij re-integratie en opbouw in eigen werk en bij het meedenken over bijvoorbeeld voorzieningen of inzet van andere soorten hulp. Zo wordt gefocust op wat nog wel kan, in plaats van primair op ziekte of aandoening.

Wetenschappelijke onderbouwing

Onze benadering wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat 80% van het verzuim geen medische oorzaak heeft. Dit benadrukt het belang van een multidisciplinaire aanpak gericht op de mogelijkheden in werk, in plaats van enkel de medische aspecten.

Deze aanpak verlicht ook de last voor bedrijfsartsen, die zich dan kunnen concentreren op de werknemers waarbij medisch advies essentieel is voor het re-integratieproces.

Lees de volledige brief hier.

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
‘Impact maken voor iedereen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie’

Met de komst van directeur Marianne Holleman en programmamanager Vincent Br ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
UWV biedt professionals ondersteuning bij vragen over voorzieningen

De inzet van voorzieningen kan complex zijn en vragen oproepen, maar een ju ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
‘Arbeidsdeskundig onderzoek en advies is noodzakelijk voor een gezonde arbeidsmarkt’

Hans Spigt en Tinka van Vuuren draaien alweer een aantal jaren mee bij het ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws