In 2021 had slechts 17% van de niet-schoolgaande werkende jongeren een vast arbeidscontract. Deze onzekere arbeidsmarktpositie kan het welzijn van jongvolwassenen aantasten en hen belemmeren om bijvoorbeeld het huis uit te gaan of een gezin te vormen. Lonneke van den Berg gaat hier onderzoek naar doen. Afgelopen week won haar onderzoeksvoorstel de Instituut Gak-KNAW Award.
Steeds meer werkende jongvolwassenen hebben een flexcontract in plaats van een vaste arbeidsrelatie. Hoe beïnvloedt deze onzekere positie op de arbeidsmarkt hun welzijn, in samenhang met hun situatie op het gebied van wonen en relaties? Socioloog Lonneke van den Berg kreeg de Instituut Gak-KNAW Award voor haar onderzoeksvoorstel waarin deze vraag centraal staat. Met de Award krijgt Van den Berg een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW), dat geaffilieerd is met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Kijk hier voor meer informatie.
Fotobijschrift: Lonneke van den Berg met KNAW-president Marileen Dogterom en bestuursvoorzitter Instituut Gak Frederik Buijn (Foto: Inge Hoogland)