Amber Denekamp heeft voor Afwikkeling Personenschade een artikel geschreven over de rol en het gebruik van een arbeidsdeskundigenrapport binnen het strafproces. In dit artikel onderzoekt zij hoe zo'n rapport kan bijdragen aan de vordering van de benadeelde partij en stelt zij een voorstel op voor de contouren van dit rapport binnen de context van een strafzaak.
Waarom is dit belangrijk?
De aanleiding voor dit onderzoek was een verzoek om een arbeidsdeskundige beoordeling te schrijven ter ondersteuning van een vordering van een benadeelde partij in een strafzaak. Hieruit bleek dat een arbeidsdeskundige niet op dezelfde manier wordt ingeschakeld als binnen het civiele recht. Binnen het strafproces benoemt de rechter geen deskundige voor deze vorderingen, en ook de verdediging zal dit niet doen. Dit laat de benadeelde partij als enige opdrachtgever over.
Deze situatie riep bij Amber praktische en juridische vragen op. Want waar binnen het civiele recht duidelijke waarborgen bestaan, zoals een gezamenlijke benoeming door de rechter en een gezamenlijke vraagstelling, ontbreken deze in het strafproces. Dit vraagt om een andere aanpak.
Praktische vragen en oplossingen
Bij het opstellen van haar rapport speelde onafhankelijkheid een grote rol. Hoe kan zij aantonen dat haar werk objectief en betrouwbaar is, ook zonder benoeming door de rechter? Een belangrijke vraag was ook hoe en wanneer het conceptrapport gedeeld moet worden met de verdediging en welke overwegingen daarbij een rol spelen.
Een andere uitdaging was het schrijven van een rapport dat bruikbaar is binnen het strafproces. Strafrechters kunnen een vordering niet-ontvankelijk verklaren als deze een te grote belasting vormt op de strafzaak. Amber onderzocht hoe zij als deskundige kan bijdragen aan een rapport dat eenvoudiger in het strafproces kan worden gebruikt, zonder afbreuk te doen aan de inhoudelijke kwaliteit.
Tijd en efficiëntie
Een bijkomende uitdaging is de beperkte tijd die vaak beschikbaar is in strafzaken. Amber dacht daarom na over manieren om sneller en efficiënter te rapporteren, zonder dat dit ten koste gaat van de zorgvuldigheid. Normering en duidelijke richtlijnen zouden hierbij kunnen helpen.
Inhoud blijft gelijk, context is anders
Hoewel de kern van het arbeidsdeskundig onderzoek gelijk blijft – zoals het vaststellen van een fictief carrièreperspectief, het berekenen van de huishoudelijke hulpbehoefte en het verlies aan zelfwerkzaamheid – is de context binnen het strafproces fundamenteel anders. Dit vraagt om een frisse blik en aanpassingen in de werkwijze.