Onderzoek: De belangrijke rol van werk bij herstel van psychische klachten | Arbeidsdeskundigen
15
aug
2024

Onderzoek: De belangrijke rol van werk bij herstel van psychische klachten

Het integreren van werk in het herstelproces van mensen met psychische klachten is ontzettend belangrijk, volgens recent onderzoek onder leiding van psychiater, docent en onderzoeker Ard van Oosten. Het onderzoek toont aan dat de kans op herstel bij kortdurende therapieën voor veelvoorkomende psychische aandoeningen met maar liefst 54% toeneemt wanneer de cliënt een baan heeft. Dit impliceert dat werk niet alleen een bijzaak moet zijn tijdens het herstel, maar juist een integraal onderdeel van de behandeling zou moeten vormen.

Waarom werk belangrijk is voor herstel

Uit het onderzoek blijkt dat werk een krachtige invloed heeft op het herstelproces. Werk kan structuur bieden, sociale interactie bevorderen en een gevoel van doelgerichtheid en eigenwaarde vergroten, factoren die essentieel zijn voor psychisch herstel. Deze bevinding is vooral significant voor mensen jonger dan 60 jaar, waarbij werk een duidelijke positieve invloed heeft op hun herstel. Voor mensen ouder dan 60 lijkt deze relatie minder sterk, wat suggereert dat werk bij ouderen mogelijk minder bijdraagt aan herstel vanwege andere levensomstandigheden en gezondheidsproblemen die vaak op latere leeftijd voorkomen.

Praktische aanbevelingen voor therapie

Op basis van de onderzoeksresultaten doet Van Oosten een aantal aanbevelingen voor behandelaars:

  • Integreer werk in de behandeling en bespreek vanaf het begin of en hoe werk een rol kan spelen in het herstelproces van de cliënt.
  • Beoordeel de werkervaringen van de cliënt. Vraag niet alleen of de cliënt werkt, maar onderzoek ook wat het werk voor de cliënt betekent en of er zowel positieve als negatieve aspecten aan verbonden zijn.
  • Pas de behandeling aan. Bepaal samen met de cliënt welke rol werk kan spelen in het herstel en hoe dit effectief kan worden geïntegreerd in de behandeling.

Verdere inzichten uit het onderzoek

Het onderzoek toont verder aan dat het aantal gewerkte dagen per week ook van invloed kan zijn. Cliënten die twee dagen per week werkten, hadden de grootste kans op herstel. Opmerkelijk is dat zelfs cliënten die zeven dagen per week werkten nog steeds een verhoogde kans op herstel hadden in vergelijking met werklozen, hoewel de kans bij deze groep wel iets lager was dan bij degenen die minder dagen werkten.

Implicaties voor de geestelijke gezondheidszorg

Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de geestelijke gezondheidszorg. Terwijl re-integratieprogramma’s zich traditioneel richten op mensen met ernstige psychische aandoeningen, suggereren deze resultaten dat ook mensen met veelvoorkomende psychische stoornissen baat kunnen hebben bij werkgerelateerde interventies. Behandelaars worden aangemoedigd om werk een prominente plek te geven in de behandelingsplannen, niet alleen voor het bevorderen van herstel, maar ook om langdurige uitval en de bijkomende problemen te voorkomen.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Hard nadenken zorgt voor stress, frustratie en ergernis

Het lijkt vanzelfsprekend dat mentale inspanning een zekere mate van concen ...

Arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen
Goede praktijken competitie

Het Europese agentschap voor Veiligheid & Gezondheid op het werk organi ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Nieuwe handreiking rouw en werk beschikbaar

Via Arboportaal is de Handreiking Rouw en Werk te downloaden. Deze handreik ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws