08
mrt
2024

Ondersteuningsbehoefte van 'nuggers' met een arbeidsbeperking

Nuggers, ook bekend als niet-uitkeringsgerechtigden, met een arbeidsbeperking hebben vaak extra hulp nodig bij het vinden van werk, schrijft het UWV. Dit jaar richt een door het UWV gesubsidieerd onderzoek van ZINZIZ zich op het verbeteren van deze ondersteuning. Miriam Wickham, projectleider en onderzoeker, deelt haar enthousiasme: ‘Impact creëren voor deze doelgroep, daar word ik echt blij van.’

Achtergrond van het onderzoek

Jaarlijks stelt het UWV subsidie beschikbaar voor onderzoek naar werk en re-integratie van mensen met een arbeidsbeperking. Na overleg met externe belanghebbenden, zoals Nibud, Ieder(in), cliëntenraden van het UWV en verschillende vakbonden en werkgevers, werd dit jaar besloten om nuggers als onderzoeksgroep te selecteren. ZINZIZ kreeg de opdracht na de subsidieronde eind vorig jaar toegekend.

Uitdagingen van de doelgroep

Het eerste deel van het onderzoek, gericht op het bestuderen van bestaande literatuur, onthulde dat mensen met een arbeidsbeperking vaak te maken hebben met meerdere problemen tegelijk. Deze problemen variëren van schulden, verschillende gezondheidsklachten, verslavingen tot zelfs dakloosheid. Deze complexe situaties kunnen hun zoektocht naar werk bemoeilijken. Het is belangrijk om te begrijpen waarom veel van deze mensen niet het juiste werk kunnen vinden.

Recht op ondersteuning

Nuggers met een arbeidsbeperking hebben wettelijk recht op ondersteuning van hun gemeente. Dit kan variëren van re-integratietrajecten tot loonkostensubsidie voor werkgevers. Echter, velen zijn zich hier niet van bewust. Momenteel is het beleid van het UWV en gemeenten reactief, waarbij de doelgroep zichzelf moet aanmelden voor ondersteuning. Het onderzoek kan helpen om dit beleid en de informatieverstrekking aan te passen om nuggers beter van dienst te zijn.

Diversiteit binnen de doelgroep

Het onderzoek heeft aangetoond dat de groep nuggers met een arbeidsbeperking zeer divers is. Er zijn verschillende redenen waarom mensen geen uitkering ontvangen, zoals het wonen bij familie of een partner, of het hebben van voldoende vermogen. Ook de aard van de arbeidsbeperking verschilt sterk, van lichte verstandelijke beperkingen tot fysieke beperkingen. Leeftijd, geslacht en achtergrond spelen ook een rol in de ondersteuningsbehoeften.

Verdere onderzoeksfasen

De volgende fasen van het onderzoek zullen gericht zijn op het begrijpen van de specifieke behoeften van de doelgroep. Professionals bij het UWV, gemeenten en andere betrokken instanties zullen worden bevraagd, gevolgd door interviews met nuggers zelf. Het doel is om een duidelijk beeld te krijgen van wat deze groep nodig heeft en waarom ze dit op dit moment niet krijgen.

Verwachte impact

Het onderzoek hoopt niet alleen een beter begrip te bieden aan beleidsmakers en werkgevers, maar ook directe voordelen te bieden aan nuggers met een arbeidsbeperking. Het streven is om hun participatie te verbeteren en hen meer bewust te maken van hun rechten. Naast het rapport zal er ook een product worden ontwikkeld om deze groep van goede informatie te voorzien, zoals een online platform of animatiefilmpjes.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws