22
feb
2023

NVvA voorjaarscongres 2023

Op dinsdag 4 april vindt het jaarlijkse NVvA voorjaarscongres plaats. Je bent van harte welkom in het Agora Theater in Lelystad. Wij ontvangen je vanaf 12.00 uur met de lunch en inspireren je met vier interessante keynotes. Tussendoor is er ruimte om elkaar te ontmoeten en gezelligheid.

De inschrijving is al geopend en ruim 600 leden hebben zich inmiddels aangemeld. Wil je zeker zijn dat er een plekje voor je is? Meld je dan direct aan via onderstaande button. Wij kunnen niet wachten je te zien op dinsdag 4 april!

De sprekers

We hebben vier verschillende keynotes op het programma staan. Zij delen hun vernieuwende of baanbrekende inzichten over verschillende onderwerpen en nemen je mee in het belang van de arbeidsdeskundige in dit verhaal. Zo leer je deze dag wat het geheim is van ‘aardig zijn’, hoe het is om te leven met een angststoornis, wat een burn-out precies is en hoe we beter met stress om kunnen gaan én wat het leven met een energiebeperking en een hulpvraag inhoudt.

Kortom, een leerzame en gezellige middag die je niet wilt missen!

Het programma

12.00 Ontvangst met lunch
13.15 Centrale opening
13.30 Jeanette van Dongen-Melman
14.15 Lisa Loeb
15.00 Pauzemoment
15.30 Christiaan Vinkers
16.15 Jiska Ogier
17.00 Afsluiting en netwerkborrel! |

De keynotes

‘Aardige arbeidsdeskundigen helpen’

Dr. Jeanette E.W.M. van Dongen-Melman is klinisch psycholoog-psychotherapeut in de medische psychologie en verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Kwaliteit van leven bij kanker en de behandeling ervan staat centraal in haar werk. Zij schreef het boek Aardige dokters helpen. Dit boek gaat over artsen die goede zorg willen geven en over patiënten die goede zorg willen ontvangen. 
Wat gaat er precies in mensen om als ze te horen krijgen dat ze kanker (of een andere ernstige ziekte) hebben. En hoe is dit tijdens de behandeling en daarna? Intense of langdurige stress dwingt de mens vanuit diepere breinlagen te reageren. Wat betekent dit voor de balans tussen belastbaarheid en werk? Juist dan speelt de houding van de arbeidsdeskundige een cruciale rol.
In deze keynote ontrafelt dr. Jeanette van Dongen-Melman vanuit de nieuwste emotie-neurowetenschappen het geheim van ‘aardig zijn’ en waarom een aardige arbeidsdeskundige echt helpt tijdens en na kanker of een andere ernstige ziekte.  

‘BANG: Leven met een angststoornis’

Lisa Loeb is niet in één hokje te vangen; ze werd winnaar van De Slimste Mens, staat op het toneel, is komisch talent en presenteerde een grote datingshow. Met haar boek ‘BANG’  Angst schreef ze over haar eigen angstaanvallen en wat dit doet met een mens bij werk en leven.
In ‘BANG’ laat Lisa zien hoe het is om met een angststoornis te leven: de hilariteit en de ellende ervan. Dit is geen zelfhulpboek of halleluja-verhaal, dit is de rauwe werkelijkheid. Er zijn nu eenmaal stofjes verkeerd afgesteld in haar hoofd, dat had ze zelf liever ook allemaal niet gehad. Maar zelfs als je bang bent, valt er nog behoorlijk wat te lachen.|

‘In de ban van burn-out’

Christiaan Vinkers is psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht bij het Amsterdam UMC. Eind 2022 verscheen zijn boek In de ban van burn-out.
Iedereen kent wel  iemand in zijn of haar omgeving met een burn-out. Als psychiater houdt Christiaan zich dagelijks bezig met depressie en angst. Maar wat is burn-out precies? Daarom ging hij op zoek naar de zin en onzin van burn-out, en hoe stress daar een rol in speelt. Waarom hebben we zoveel last van stress, en zo weinig grip op burn-out? In deze keynote staat Christiaan stil bij onze kennis over burn-out, maar ook hoe stress ontstaat, hoe onze binnenwereld stress kan aanjagen, en hoe onze omgeving en overheidsbeleid invloed op stress en burn-out hebben. Wat moeten we doen om beter met stress om te gaan? Een klein tipje van de sluier: Juist door het over de ontbrekende kennis van stress en burn-out te hebben is er enorm veel te winnen.

‘Samen deskundig’

Jiska Ogier werd geboren met een handicap en leerde al op jonge leeftijd het belang van creativiteit en ervaringsdeskundigheid. Tijdens haar studie zette ze met een vriendin stichting Wij Staan Op! op, waarmee jonge mensen met een (fysieke) handicap zichtbaar werden voor politiek en maatschappij. Als ervaringsprofessional combineert ze haar ervaringsdeskundige, professionele en juridische kennis in het geven van maatwerk advies, workshops en als spreker. 

In deze keynote neemt Jiska jou als arbeidsdeskundige mee in de wereld van mensen met een handicap. Met lichtheid en humor houdt ze de alledaagse drempels in het leven tegen het licht. Door arbeidsdeskundigheid en ervaringsdeskundigheid naast elkaar te leggen, zoekt ze naar verbinding en versterking. Ze neemt je mee in het dagelijks leven van iemand met een energiebeperking en een hulpvraag. Jiska is graag open en toegankelijk, daarom is er na de keynote gedurende de dag ruimte om haar alle vragen te stellen die je bij een cliënt misschien lastig vindt. 

Klik hier om je aan te melden

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws