Mensen met chronische aandoening nog steeds onderbenut op de arbeidsmarkt | Arbeidsdeskundigen
17
feb
2025

Mensen met chronische aandoening nog steeds onderbenut op de arbeidsmarkt

Veel bedrijven maken nog steeds te weinig gebruik van werknemers met een chronische aandoening, schrijft NU.nl. Ze zien hen als een te groot risico, vooral vanwege mogelijke hoge kosten door ziekteverzuim, zo blijkt uit onderzoek van TNO.

Het RIVM voorspelt dat het aantal mensen met minstens één chronische aandoening tot 2040 verder zal toenemen. Tegelijkertijd moeten we langer doorwerken, waardoor er steeds meer mensen met een chronische aandoening beschikbaar zijn voor werk.

Grote groep onbenut in tijden van krapte

In een periode van arbeidskrapte is het verstandig om deze groep beter te benutten. Volgens TNO zouden honderdduizenden voltijdbanen kunnen worden vervuld als werkgevers meer openstaan voor werknemers met een chronische aandoening.

Het aantal werkenden met een chronische aandoening groeit in alle leeftijdsgroepen. 'Het gaat niet alleen om ernstige ziektes, maar ook om klachten zoals migraine of rugproblemen, waarmee goed te leven valt,' zegt TNO-onderzoeker Lidewij Renaud.

Openheid en bewustwording noodzakelijk

Renaud benadrukt het belang van openheid over gezondheidsklachten. 'Werknemers moeten zich vrij voelen om hierover te praten, maar velen durven dat niet vanwege stigma's. Het is cruciaal dat zowel werkgevers als werknemers het gesprek aangaan, zodat mensen op een gezonde en duurzame manier kunnen blijven werken.'

Gezonde werknemers, gezonde bedrijven

Volgens TNO is het creëren van een inclusieve werkomgeving een win-winsituatie. 'Investeren in de gezondheid van werknemers en het toegankelijker maken van werk leidt tot lagere verzuimkosten en een stabiel personeelsbestand,' stelt Renaud.

Uit berekeningen van TNO blijkt dat er een onbenut arbeidspotentieel is van 415.000 voltijdbanen onder mensen met een chronische aandoening. De grootste groep (183.000 fte) bestaat uit mensen die momenteel niet werken, terwijl velen van hen aangeven dat ze slechts licht belemmerd zijn in hun werkzaamheden.

Hoger ziekteverzuim en vroegtijdige uitval

Mensen met een chronische aandoening zijn vaker ziek. Gemiddeld zijn zij elf dagen per jaar meer afwezig dan hun collega's zonder aandoening. Dit vertaalt zich naar 142.000 voltijdbanen die hierdoor verloren gaan.

Bovendien stoppen 45-plussers met een chronische aandoening gemiddeld elf maanden eerder met werken dan zij eigenlijk zouden willen. Dit zorgt jaarlijks voor een verlies van 73.000 voltijdbanen.

Potentieel blijft grotendeels onbenut

Hoewel het verschil klein is, werken mensen met een chronische aandoening gemiddeld vijftien minuten per week minder dan gezonde collega's. Omgerekend betekent dit nog eens een onbenut potentieel van 17.000 voltijdbanen.

Ondanks deze cijfers heeft 77 procent van de werkgevers geen plannen om binnen de komende twee jaar mensen met een kwetsbare gezondheid in dienst te nemen. Dit laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is om deze groep een eerlijke kans op de arbeidsmarkt te geven.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Banenafspraak schiet tekort: waarom het doel nog niet in zicht is

Aan het eind van dit jaar zou de banenafspraak voltooid moeten zijn: werkge ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Overheid scheldt miljoenen aan schulden kwijt in 2024

Bijna 2 miljoen Nederlanders kampen met schulden bij de overheid. Schuldhul ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Gemeentelijke arbeidsmarkt blijft krap tot 2035

De komende jaren blijft de arbeidsmarkt voor gemeenten onder druk staan, sc ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws