Kamerbrief: vervroegd en gezond met pensioen | Arbeidsdeskundigen
21
okt
2024

Kamerbrief: vervroegd en gezond met pensioen

Een recent akkoord tussen werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties en het kabinet moet ervoor zorgen dat werknemers gezond hun pensioenleeftijd kunnen bereiken. De afspraken richten zich zowel op een gerichte regeling voor vervroegd uittreden (RVU) voor mensen met zwaar werk, als op duurzame inzetbaarheid voor de langere termijn. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Y.J. van Hijum, speelde een belangrijke rol in het bereiken van dit akkoord

Vervroegd pensioen voor zwaar werk

Een van de belangrijkste onderdelen van het akkoord is de voortzetting van de RVU-regeling na 2025. Deze regeling maakt het mogelijk voor werknemers met zwaar werk om drie jaar eerder met pensioen te gaan, wanneer het niet haalbaar is om door te werken tot de AOW-leeftijd. Om de regeling beter te richten, wordt een inkomensgrens gehanteerd en wordt de doelgroep strikter afgebakend bij cao-onderhandelingen. Voor mensen in knellende situaties is het mogelijk om een extra bedrag van maximaal €3600 bruto per jaar te ontvangen, naast een bedrag vergelijkbaar met de AOW-uitkering.

Duurzame inzetbaarheid

Naast de RVU-regeling ligt de focus op het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Dit betekent dat werknemers langer gezond kunnen doorwerken door maatregelen als:

  • Verbetering van arbeidsomstandigheden en het verlichten van de fysieke belasting bij zwaar werk.
  • Vroege begeleiding van werknemers naar minder belastend werk.
  • Het stimuleren van zowel werknemers als werkgevers om te blijven werken tot de AOW-leeftijd.
  • Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden om de overgang van werk naar pensioen soepeler te maken, bijvoorbeeld via verlofsparen of vitaliteitspacten.

Monitoring en evaluatie van de afspraken

Het akkoord wordt vanaf 2025 jaarlijks gemonitord en elke drie jaar geëvalueerd. Zo kunnen de effecten van de maatregelen goed gevolgd worden en worden bijgestuurd waar nodig. Bij het bereiken van 15.000 deelnemers aan de RVU-regeling gaan het kabinet en sociale partners gezamenlijk de regeling evalueren en bepalen of deze nog effectief en gericht wordt toegepast.

Financiële dekking en budgettaire gevolgen

Om de maatregelen uit het akkoord te financieren, wordt de RVU-heffing verhoogd en stijgt de Aof-premie. Hierdoor wordt het financieel mogelijk om zowel de vervroegde uittreding voor mensen met zwaar werk als de bredere maatregelen voor duurzame inzetbaarheid uit te voeren.

Je vindt de volledige kamerbrief hier.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Werknemers zoeken vaker hulp bij bedrijfspsycholoog door lange wachttijden

Door lange wachttijden bij reguliere psychologen kiezen werknemers steeds v ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Verzuimbonus voor gezonde medewerkers

In de herfst- en wintermaanden neemt het ziekteverzuim vaak toe door het gr ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Zelfstandige of schijnzelfstandigheid

Het is belangrijk dat zowel opdrachtgevers als werkenden helder hebben wann ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws