Kabinet wil vereenvoudigde regels voor langdurig zieken, met focus op passend werk | Arbeidsdeskundigen
23
sep
2024

Kabinet wil vereenvoudigde regels voor langdurig zieken, met focus op passend werk

Het kabinet werkt aan nieuwe regels voor langdurig zieken, waarbij de nadruk ligt op het vinden van passend werk, schrijft NOS. De huidige WIA-regelingen blijken te complex en zorgen voor problemen zoals onjuiste uitkeringen en fouten in de administratie. Dit heeft geleid tot onzekerheid bij tienduizenden mensen die afhankelijk zijn van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het kabinet wil nu een eenvoudiger systeem invoeren, waarin een medische keuring pas later plaatsvindt en eerst gekeken wordt naar re-integratie in passend werk.

Huidig systeem te complex

Al geruime tijd zijn politici het erover eens dat het huidige uitkeringssysteem voor arbeidsongeschiktheid te ingewikkeld is. De regels zijn lastig uit te leggen en het systeem blijkt gevoelig voor fouten. Eind 2022 werd de Octas-commissie opgericht, in opdracht van toenmalig minister Karien van Gennip, om verbeteringen te onderzoeken. Deze commissie presenteerde in februari 2023 een aantal voorstellen om het stelsel te vereenvoudigen en rechtvaardiger te maken.

Eerst werk zoeken, daarna medische keuring

In het nieuwe systeem wil het kabinet dat langdurig zieken eerst worden begeleid naar passend werk, voordat er een medische keuring plaatsvindt. Momenteel betaalt de werkgever de eerste twee jaar 70 procent van het loon door aan een zieke werknemer. Daarna kan een WIA-uitkering worden aangevraagd, waarbij een arts bepaalt wat de belastbaarheid is van iemand op basis van de medische gegevens. De arbeidsdeskundige stelt vast of er nog verdiencapaciteit is, waarbij deze uitgaat van de medische mogelijkheden zoals deze zijn vastgesteld door de verzekeringsarts en wat het theoretisch verlies aan inkomen is. Dat percentage geeft de mate van arbeidsongeschiktheid aan. 

Volgens de Octas-commissie zou dit in de toekomst anders kunnen. Na de eerste twee jaar zou er geen WIA-uitkering meer komen, maar een re-integratieuitkering. De langdurig zieke krijgt dan drie jaar de tijd om samen met een re-integratiebureau passend werk te vinden. Lukt dat niet omdat de persoon nog steeds ziek is, dan volgt pas een medische keuring.

Voordelen van uitgestelde keuring

Het uitstellen van de medische keuring biedt volgens de Octas-commissie… Lees het hele artikel op NOS.nl.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Nieuwe subsidieoproep voor innovatie in re-integratie bij een andere werkgever

ZonMw heeft een nieuwe subsidieoproep gepubliceerd onder de titel Verbeteri ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Week van de toegankelijkheid: aandacht voor de werkplek

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid dit jaar staat de toegankelijke wer ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Reactie op de berichtgeving rondom het komende Wia-debat

In aanloop naar het Tweede kamer debat van vanmiddag (1 okt 2024 rond 16.30 ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws