Kabinet introduceert nieuwe wet om jongeren te helpen op arbeidsmarkt | Arbeidsdeskundigen
12
dec
2024

Kabinet introduceert nieuwe wet om jongeren te helpen op arbeidsmarkt

Met de invoering van de nieuwe wet ‘Van school naar duurzaam werk’ wil het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt betere ondersteuning bieden, bron: gemeente.nu. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) hebben als doel om de overgang van onderwijs naar werk soepeler te laten verlopen. Hiermee hopen zij zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten en het tekort aan vakmensen te verkleinen.

De wet voorziet in ondersteuning door scholen, doorstroompunten en gemeenten, die verplicht samen moeten werken. Dit geldt voor jongeren tot 27 jaar die afkomstig zijn uit het mbo, voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro) en voor vroegtijdige schoolverlaters.

Meer begeleiding voor jongeren

Minister Bruins legt uit: 'Veel jongeren stranden in de cruciale overstap van school naar werk. Dit terwijl er een groot tekort is aan vakmensen. Jongeren hebben vaak hulp nodig bij het leggen van contact met werkgevers of bij het verbeteren van sollicitatievaardigheden. Met deze wet zorgen we ervoor dat jongeren die hulp krijgen, zodat ze een passende baan vinden en niet uitvallen. Zo versterken we niet alleen hun kansen, maar ook de maatschappij.'

Staatssecretaris Nobel vult aan: 'Er staan meer dan honderdduizend jongeren aan de zijlijn, terwijl werkgevers staan te springen om personeel. We moeten iedereen betrekken, en daarom investeren we in jongeren die moeite hebben met de stap naar werk. De begeleiding bij deze overgang wordt verbeterd.'

Volgens staatssecretaris Paul is het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan de arbeidsmarkt: 'Voor sommige jongeren is langdurige begeleiding nodig om een goede plek te vinden. Met deze wet maken we dat mogelijk.'

Huidige problemen in regelgeving

Ondanks de grote vraag naar personeel, blijken volgens het CBS meer dan 100.000 jongeren geen werk te hebben en geen opleiding te volgen. Vaak stopt de begeleiding zodra een jongere een diploma behaalt, waardoor velen zonder hulp geen baan vinden. Gemeenten bieden niet altijd passende ondersteuning, waardoor jongeren uit beeld kunnen raken. De nieuwe wet zorgt voor een brug tussen scholen, gemeenten, doorstroompunten en werkgevers, zodat jongeren niet tussen wal en schip vallen. Elementen uit eerdere succesvolle aanpakken tegen jeugdwerkloosheid worden hiermee vastgelegd. De wet moet per 1 januari 2026 ingaan.

Langere begeleiding essentieel

Met de nieuwe wet worden scholen verplicht om aanvullende loopbaanbegeleiding te bieden aan jongeren, zelfs na hun afstuderen. Onderwijsinstellingen zoals ROC Mondriaan breiden programma’s uit om studenten tot een jaar na afstuderen te begeleiden naar werk. Scholen voor vso en pro kunnen jongeren zelfs twee jaar na hun vertrek blijven ondersteunen.

Rol van gemeenten en samenwerking

Gemeenten spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van jongeren bij het vinden van werk of bij het combineren van leren en werken. Via de aangepaste Participatiewet kunnen ook jongeren zonder werk hulp ontvangen.

Samenwerking tussen verschillende organisaties is cruciaal voor het terugdringen van jeugdwerkloosheid en voortijdig schoolverlaten. Scholen, gemeenten en zorginstellingen moeten gezamenlijk inspelen op problemen zoals psychische klachten, schulden of crimineel gedrag. Goede voorbeelden hiervan zijn initiatieven zoals ‘school als werkplaats’, waar zorg en onderwijs samenwerken. Ook overstapcoaches en jobcoaches ondersteunen jongeren effectief bij hun stap naar werk.

lees meer via: Nieuwe wet om jongeren te begeleiden naar werk vanaf 2026 - Gemeente.nu

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Samen bouwen aan werk met waarde (SER)

‘Waardig werk’ is misschien geen term die je dagelijks hoort op de werkvloe ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Interessant artikel in TVP over de rol van de arbeidsdeskundige bij schadeafwikkeling.

Het Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade (TVP) publiceerde onlangs ee ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Robotisering biedt oplossing voor arbeidsmarktkrapte

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt al langere tijd met een groot tekort aan ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws