Voor jongvolwassenen met psychische problemen of klachten is het vaak moeilijk om zich staande te houden op de arbeidsmarkt. Jobcoaching kan daarbij helpen. Maar wat maakt jobcoaching voor deze groep succesvol? Welke factoren spelen een rol bij het vergroten van duurzame inzetbaarheid? Het Trimbos-instituut deed hier onderzoek naar. Op basis daarvan geeft Aniek de Lange, een van de onderzoekers, jobcoaches 5 tips.
1. Bespreek de werkwaarden
Volgens Aniek is de match tussen de werknemer en de werkplek belangrijk voor duurzame inzetbaarheid. En die match hangt samen met iemands werkwaarden. Aniek licht dit toe: “Voor het onderzoek hebben we gebruikgemaakt van het ‘Werk als Waarde-model’. Dit model bestaat uit 7 werkwaarden, zoals ‘kennis en vaardigheden ontwikkelen’ en ‘een goed inkomen verdienen’. We hebben onderzocht welke waarden iemand belangrijk vindt en in hoeverre iemand die in zijn werk kan realiseren. Het blijkt dat het kunnen realiseren van werkwaarden samenhangt met de match met de werkomgeving. Dat betekent: hoe passender de werkplek, hoe beter iemand zijn waarden kan realiseren. En hoe beter iemand zijn waarden kan realiseren, hoe groter de kans op de duurzame inzetbaarheid.”
Aniek adviseert jobcoaches om tijdens gesprekken met hun client, het model erbij te pakken. Dit vind je bijvoorbeeld via de website Werk als Waarde. Aniek: “Bespreek welke waarden iemand belangrijk vindt. En of/hoe je cliënt die in het werk kan naleven. Zo heb je het snel in de gaten als er een groot verschil ontstaat tussen de werkwaarden en het werk.”
Klik hier voor het volledige artikel