Draaideur-zieke-werknemers: Een complexe case | Arbeidsdeskundigen
26
mrt
2024

Draaideur-zieke-werknemers: Een complexe case

In veel organisaties kunnen werknemers die frequent ziek zijn, aanzienlijke uitdagingen opleveren, schrijft Personeelsnet. Naast het zorgen voor het welzijn van de werknemer, ontstaat er een ander probleem: bij terugkeer op het werk begint vaak weer een nieuwe periode waarin de werkgever verplicht is het loon gedurende twee jaar door te betalen. Dit fenomeen van herhaalde ziektemeldingen wordt soms aangepakt door werknemers na herstel administratief ziek te houden, zij het slechts voor een klein percentage. Maar is dit wel toegestaan volgens de wet?

De consequenties van langdurige ziekteperiodes

Het is geen uitzondering dat werknemers herhaaldelijk ziek worden, herstellen en vervolgens opnieuw ziek worden. Dit patroon kan zowel voor de werknemer als de werkgever problematisch zijn. Elke ziekmelding kan namelijk een nieuwe ziekteperiode initiëren, met opnieuw een verplichting tot loondoorbetaling gedurende 104 weken. Tijdens ziekte is de werkgever verplicht het loon door te betalen. Deze verplichting duurt maximaal 104 weken. Als een werknemer binnen vier weken na herstel opnieuw ziek wordt, worden de ziekteperioden opgeteld tot één periode.

De valstrik van administratief ziek houden

In de praktijk proberen werkgevers soms werknemers administratief ziek te houden, zelfs na herstel. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat bij een nieuwe ziekmelding een nieuwe periode van loondoorbetaling begint. Echter, recente juridische uitspraken tonen aan dat deze praktijk niet is toegestaan.

Legale alternatieven en aanbevelingen

Het is belangrijk dat de werknemer zelf bepaalt of hij arbeidsongeschikt is. De werkgever kan twijfels over een herstelmelding voorleggen aan een bedrijfsarts. Ook kan het UWV een deskundigenoordeel geven als er geschillen zijn over het herstel van de werknemer.

Lees het hele artikel van Linda Jacobs, Advocaat Arbeidsrecht bij Alex Advocaten, hier.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Rondleiding DCW: kleine technologische ingrepen met groot effect

Van een 3D-geprint hulpstuk om dozen open te houden en eenvoudige lampjes m ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Steeds meer mensen met psychische klachten vinden de weg naar werk

In Nederland groeit het aantal mensen met psychische aandoeningen dat – met ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
AWVN presenteert vijf oplossingsrichtingen voor arbeidsmarktkrapte

De krapte op de arbeidsmarkt is al geruime tijd een serieus probleem in Ned ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws