02
sep
2021

De Mentaal gezonde zaak - tips voor leidinggevenden en medewerkers in praktische beroepen

Psychische klachten komen relatief vaker voor bij mensen met een lage opleiding of praktisch werk. Voor hen is het extra lastig om door te gaan, terwijl werken juist een positief effect heeft op de gezondheid. Bouwine Carlier en Suzanne van Hees (lectoraat arbeidsdeskundigheid van de HAN) interviewden Arbo-adviseurs, werkgevers, leidinggevenden en werknemers uit de zorg, welzijn, detailhandel, overheid en horeca. Typisch sectoren waarin veel mensen met een laag opleidingsniveau actief zijn.

In al die gesprekken draaide het om de factoren die werknemers bevorderen om ondanks hun klachten tóch mee blijven doen. Zijn psychische klachten bespreekbaar op het werk? Welke regelmogelijkheden hebben medewerkers om hun rooster aan te passen of tijdelijk ander werk te doen? Hoeveel steun biedt de leidinggevende?

Op basis van hun bevindingen publiceerden de onderzoekers een wetenschappelijk artikel. Dit is op te vragen bij de onderzoekers van het lectoraat van Shirley Oomens. Ook kwamen de onderzoekers met aanbevelingen voor werkgevers en voor medewerkers. Ze stelden een factsheet op met tips: De Mentaal gezonde zaak - tips voor leidinggevende en medewerkers in praktische beroepen. 
 

NVvA
Arbeidsdeskundigen
AKC
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
AD Podcast 5: Lex Burdorf (Erasmus MC)

De NVvA besteedt dit jaar extra aandacht aan de toekomst van arbeid en ons ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Divers bedrijf populair

Ruim drie op de vijf (62%) werkende Nederlanders vindt het belangrijk om te ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Week van de Toegankelijkheid

Op maandagmiddag 4 oktober opent Ieder(in), het netwerk voor mensen met een ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws