Het lijkt erop dat de controledrift op de werkvloer volledig uit de hand loopt, schrijft het AD. Uit een onderzoek onder 1900 leden van vakbond CNV blijkt dat een op de vijf werkenden meer tijd besteedt aan het verantwoorden van hun werk dan aan het werk zelf.
Effect op werkplezier en werkdruk
Een derde van de respondenten geeft aan dat hun werk steeds meer wordt gecontroleerd door anderen. Maar liefst 30 procent van de werkenden voelt de druk om elke handeling die ze verrichten op het werk vast te leggen. Deze toenemende controle heeft negatieve gevolgen, met name voor het werkplezier en de werkdruk.
Vier op de tien werknemers merken op dat alle bureaucratische rompslomp het werk minder aantrekkelijk maakt. Bovendien zorgt de extra controle voor een verhoging van de werkdruk, aangezien er meer taken bij komen die niet direct bijdragen aan de productiviteit.
Observaties vanuit vakbond CNV
Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, ziet de situatie somber in: ‘We regelen dit land helemaal dicht. Geen enkele professional ontkomt nog aan de toegenomen controledrift. Dit heeft een direct effect op het werkplezier en veroorzaakt extra werkstress, omdat werknemers constant het gevoel hebben dat ze in de gaten worden gehouden.’
De toenemende controle leidt tot contraproductiviteit. Werknemers besteden steeds meer tijd aan controles, waardoor er minder tijd overblijft voor daadwerkelijk nuttig werk. Dit verergert de al hoge werkdruk nog verder.
Oplossingen en cultuurverandering
Om het probleem aan te pakken, pleit de vakbond voor een cultuurverandering. Fortuin benadrukt dat het overgrote deel van werknemers en bedrijven goed presteert en dat de controlemaatregelen gebaseerd zijn op een kleine minderheid die de regels overtreedt. Hij dringt er bij de politiek op aan terughoudend te zijn met het invoeren van nieuwe voorschriften en pleit voor meer vertrouwen op de werkvloer.
CNV wil dat professionals weer autonomie krijgen in het inrichten van hun werk. ‘Natuurlijk is controle belangrijk, maar niet op de manier zoals het nu gebeurt, waarbij alles tot in detail moet worden vastgelegd’, aldus Fortuin.
Economische impact
Naast de negatieve impact op het werkplezier en de werkdruk wijst de vakbond ook op de economische kosten van al deze controles. Een groot deel van de overheidsuitgaven gaat naar controlemechanismen, wat ten koste gaat van andere belangrijke zaken.