Vanaf 2026 vervalt de compensatieregeling voor de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid voor organisaties met 25 medewerkers of meer, schrijft PW.. Deze maatregel, die in 2020 werd ingevoerd om werkgevers te ondersteunen bij de financiële last van het ontslaan van zieke werknemers, wordt door het nieuwe kabinet teruggedraaid. Dit roept vragen op voor HR-professionals: wat betekent dit in de praktijk en welke gevolgen kunnen we verwachten?
Een terugkeer naar oude praktijken?
De compensatieregeling was bedoeld om te voorkomen dat werkgevers zieke werknemers in dienst zouden houden enkel om de transitievergoeding te omzeilen. Met de afschaffing van deze regeling, bestaat de kans dat we terugkeren naar de situatie van vóór 2020. Werkgevers zouden opnieuw geneigd kunnen zijn om zogenaamde ‘slapende dienstverbanden’ in stand te houden, waarbij een werknemer formeel nog in dienst is, maar geen werk verricht en geen uitzicht heeft op re-integratie.
Mogelijkheden en uitdagingen voor HR
Voor HR betekent deze verandering dat er nieuwe strategieën ontwikkeld moeten worden om om te gaan met langdurige arbeidsongeschiktheid. Marjol Nikkels, verzuimspecialist, benadrukt het belang van proactief handelen. ‘Werkgevers worden nu gestimuleerd om samen met werknemers naar oplossingen te zoeken, wat uiteindelijk kan bijdragen aan betere re-integratie en vermindering van langdurig verzuim.’
Juridische implicaties en voorbereidingen
De afschaffing van de compensatieregeling kan ook juridische complicaties met zich meebrengen. Arbeidsrechtadvocaat Lucia van Kooten Niekerk wijst erop dat HR-afdelingen nauw moeten samenwerken met juridische teams om te begrijpen wat de nieuwe verplichtingen en rechten zijn onder deze veranderende wetgeving. Dit is belangrijk om juridische conflicten te voorkomen en de organisatie goed voor te bereiden op de komende veranderingen.
Het volledige artikel lezen? Dat kan op PWnet.nl.