Aannemen van oudere werknemers biedt voordelen voor werkgevers | Arbeidsdeskundigen
06
sep
2023

Aannemen van oudere werknemers biedt voordelen voor werkgevers

Steeds vaker willen mensen na het bereiken van de AOW-leeftijd actief blijven werken. Toch blijken werkgevers terughoudend als het gaat om het aannemen van oudere werknemers. Een goed voorbeeld is het Uitzendbureau Oudstanding dat hier verandering in wil brengen en benadrukt de waarde van ouderen als potentiële werknemers. Niet alleen brengen zij waardevolle ervaring mee, maar ook een uiterst positieve dynamiek op de werkvloer.

Al sinds 1998 vervult een uitzendbureau een belangrijke rol in het plaatsen van oudere werknemers op de arbeidsmarkt. Manager Wijbricht Bolink en Senior Intercedent Klarike van ‘t Wel geven in dit interview een beeld van hun gezamenlijke ervaring in de uitzendbranche.

Evenwicht en mentorrol

Volgens Klarike brengen oudere werknemers diverse voordelen met zich mee: "Hun levenservaring en arbeidservaring zijn van onschatbare waarde." Hierdoor zorgen zij vaak voor balans op de werkvloer en nemen zij een mentorrol op zich. Jongere werknemers kunnen enorm profiteren van hun kennis. Bovendien zien we dat werken voor mensen, vooral van 65 jaar en ouder, vaak niet langer als een verplichting voelt. Zij willen betrokken blijven bij de maatschappij en kiezen voor gemiddeld drie werkdagen per week. Dit maakt hen uiterst gemotiveerd. Tevens staan oudere werknemers bekend om hun betrouwbaarheid. Zij komen hun afspraken na en laten de opdrachtgever niet in de steek. Zelfs na hun dienstverband denken zij vaak mee over opvolging of verlenging van werkperiodes. "Opmerkelijk is dat ervaren werknemers aanzienlijk minder verzuim vertonen dan jongeren."

Gedreven en ervaren werknemers

Er zijn veel voorbeelden in onderwijs, zorg, gastvrijheid, zakelijke dienstverlening en in de transport en logistiek. Ervaren krachten excelleren hier, aldus Wijbricht: "In deze sectoren gaat het om zingeving en relevantie. Deze groep voelt intrinsieke motivatie om te werken en is buitengewoon flexibel ingesteld." Als je ze helpt bij scholing, zoals extra rijbewijs-aanduidingen voor aanhangwagens.

Financiële aantrekkelijkheid van oudere werknemers in dienst

Het aannemen van oudere werknemers is eveneens fiscaal aantrekkelijk. Werknemers van 56 jaar en ouder, die nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor het loonkostenvoordeel (LKV). Dit voordeel is bedoeld voor werkgevers die moeite hebben met het vinden van geschikte werknemers. Werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt, zijn nog voordeliger, legt Wijbricht uit: "De kosten voor een AOW'er in dienst liggen beduidend lager dan voor een reguliere uitzendkracht. En als een AOW'er ziek wordt, hoef je slechts 6 weken salaris door te betalen sinds 1 juli 2023, in plaats van de vroegere 13 weken. Bovendien zijn AOW-premies niet langer van toepassing en speelt een transitievergoeding geen rol meer."

Werkgevers: Tijd voor een veranderde denkwijze

De enige investering die werkgevers hoeven te doen, is hun denkwijze aanpassen, stelt Klarike. "Een voltijdse functie hoeft niet langer door één persoon te worden vervuld, maar kan door twee of zelfs drie personen worden ingevuld." Met de vergrijzing in Nederland wordt deze ontwikkeling onvermijdelijk, voegt Wijbricht toe. Als uitzendbureau voor de ervaren generatie ervaren ze momenteel geen tekort aan arbeidskrachten. Sterker nog, ze zijn actief op zoek naar passende posities en hebben ruimschoots uitzendkrachten beschikbaar. Velen van hen werken zelfs onder hun niveau. Directeuren die nu toezicht houden aan universiteiten of auto's verplaatsen, zijn daar voorbeelden van. Hun potentieel reikt veel verder. Hier ligt een geweldige kans voor werkgevers.

Lees het volledige interview op de website van het UWV.

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Update ‘Hulpmiddel beschrijven arbeidsbelasting voor arbeidsdeskundigen’ online

Er is een nieuwe versie beschikbaar van het ‘Hulpmiddel beschrijven arbeids ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Oproep: neem deel aan het onderzoek naar ondersteuning met technologische hulpmiddelen

Bij arbeidsdeskundigen is behoefte aan kennis over technologische hulpmidde ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
‘Onderzoekend vermogen is bestaansrecht én toekomst van het AKC’

Ze stonden aan de wieg van het AKC: Tjeerd Hulsman en Monique Klompé. Hoe b ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws