05
sep
2021

30-urige werkwerk tegen burn-out?

Vakbond CNV wil dat Nederlandse bedrijven zo snel mogelijk een 30-urige werkweek invoeren om psychische problemen zoals burn-out te voorkomen. De vakbond gaat de komende tijd bij cao-onderhandelingen inzetten op de kortere werkweek. NVvA-voorzitter Bert van Swam reageert terughoudend op het idee. "De vraag is wat een kortere werkweek oplost. Mogelijk krijgt men daardoor minder salaris. Mogelijk ontstaat daardoor nog meer druk, omdat het werk in minder tijd af moet".

Bert van Swam onderschrijft dat het anders moet, maar vraagt zich af of een 30-urige basiswerkweek de oplossing biedt. “We moeten om te beginnen eens goed naar de opzet van taken, arbeidstijden en verantwoordelijkheden kijken. Een goede invulling van de werkzaamheden en verdeling van de werkdruk kan al veel verlichting geven.” 

CNV baseert zich op eigen onderzoek waaruit blijkt dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit verdubbelde tot een op de vijf. Uit eerder onderzoek van de vakbond bleek dat drie op de vijf mensen denkt met een kortere werkweek gezond de pensioenleeftijd te gaan halen en dat er minder burn-outs zullen zijn. Twee derde verwacht minder ziekteverzuim en bijna driekwart voorziet een betere balans tussen werk en privé. Ongeveer de helft verwacht productiever en efficiënter te zijn in een werkweek van 30 uur.

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
AD Podcast 5: Lex Burdorf (Erasmus MC)

De NVvA besteedt dit jaar extra aandacht aan de toekomst van arbeid en ons ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Divers bedrijf populair

Ruim drie op de vijf (62%) werkende Nederlanders vindt het belangrijk om te ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Week van de Toegankelijkheid

Op maandagmiddag 4 oktober opent Ieder(in), het netwerk voor mensen met een ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws