18
okt
2016

Gezonde leefstijl opleggen?

Meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken. Mag je als werkgever je werknemers adviseren om gezonder te leven? Of ze misschien zelfs daartoe verplichten? Deze pogingen tot beïnvloeding kunnen op gespannen voet staan met de vrijheid van werknemers.

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) pleit voor duidelijke afspraken tussen werkgevers en werknemers over leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer en bracht daar een publicatie over uit. De gedachte achter leefstijlbeïnvloeding is vaak dat een gezonde leefstijl van werknemers verzuim en ongevallen terugdringt en hun productiviteit en duurzame inzetbaarheid bevordert en dat een ongezonde leefstijl het tegenovergestelde effect heeft. Het staat echter niet vast welke leefstijl leidt tot duurzame inzetbaarheid en met welk leefstijlbeleid dit kan worden gerealiseerd. Als werkgevers een gezonde leefstijl van werknemers willen bevorderen, dienen zij hier verantwoording over af te leggen.

Het CEG wil met zijn signalement de discussie over leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer stimuleren tussen werkgevers en werknemers. Download hier 'Leefstijlbeïnvloeding op de werkvloer.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
AKC jaarverslag 2023: kennis vindt steeds beter de weg naar de praktijk

Het jaarverslag over 2023 van het AKC staat online. Directeur Marianne Holl ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Bernard van Nijnatten vraagt als nieuwe bestuurder van het AKC aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Bernard van Nijnatten (58) is iemand die zelf graag beweegt en liefst ook a ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Nederlands Kanker Collectief presenteert Actieplan Werk en Kanker

Op 17 april 2024 presenteerde het Nederlands Kanker Collectief (NKC) het Ac ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws