CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken | Arbeidsdeskundigen
07
jul
2017

CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken

Uit onderzoek door het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in de horeca het laagst is en in het openbaar bestuur het hoogst.

De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn.

In 2016 bedroeg het ziekteverzuim 3,9 procent: van alle duizend te werken dagen zijn er 39 verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 is het verzuim onder werknemers vrij stabiel en fluctueert het tussen de 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het ziekteverzuim met 3,8 procent het laagst. Het CBS wijdt het verschil in ziekteverzuim tussen de bedrijfstakken deels aan de kenmerken van werknemers, zoals leeftijd en geslacht. Andere oorzaken zijn volgens de organisatie verschillen in arbeidsomstandigheden en het soort dienstverband.

Klik hier voor de volledige toelichting op het bericht en de bijbehorende grafieken.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Versterk de kerngroep Technologisering!

Het AKC en de NVvA bouwen samen met de kerngroep Technologisering aan een k ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
‘Impact maken voor iedereen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie’

Met de komst van directeur Marianne Holleman en programmamanager Vincent Br ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
UWV biedt professionals ondersteuning bij vragen over voorzieningen

De inzet van voorzieningen kan complex zijn en vragen oproepen, maar een ju ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws