17
jan
2023

Werkgevers terughoudend over inzet ‘open hiring’

Personeel aannemen zonder sollicitatieprocedure waardoor iedereen kans heeft op een baan. Deze wervingsmethode, ook wel ‘open hiring’, wordt onlangs de krappe arbeidsmarkt nog maar mondjesmaat toegepast. Afgelopen jaar heeft slechts 6% van de ondervraagde werkgevers open hiring ingezet als wervingsmethode, zo blijkt onderzoek van UWV. De methode werd vooral toegepast in de horeca, techniek en transport & logistiek.

Uit het UWV-werkgeversonderzoek blijkt dat 78% van de werkgevers open hiring geen geschikte methode vindt om nieuw personeel te werven. Vooral werkgevers uit sectoren waar diploma’s en certificaten nodig zijn zien in open hiring geen methode om hun vacatures te vervullen. In andere sectoren wordt open hiring wel, maar mondjesmaat ingezet.

Bij open hiring wordt personeel aangenomen zonder sollicitatieprocedure. Mensen die werk zoeken kunnen zich gewoon melden voor een vacature en kunnen - zodra er een plek vrij is en zij bovenaan de lijst staan - gelijk beginnen. Met open hiring krijgt iedereen een kans op de baan. Ook mensen zonder diploma’s, ervaring of met een afstand tot de arbeidsmarkt die anders misschien niet door de sollicitatieprocedure zouden komen. Dit is in het voordeel van zowel de werkgever als de werkzoekende. De werkgever krijgt sneller nieuw personeel op een zeer krappe arbeidsmarkt en een werkzoekende krijgt sneller een kans om aan het werk te gaan.

Open hiring wordt wel al ingezet in sectoren waar diploma’s minder van belang zijn, of waar de juiste kwalificaties met een korte cursus of met een leerwerktraject te leren zijn zoals in de horeca, techniek en transport & logistiek. Het gaat dan vooral medewerkers bediening, afwassers en keukenhulpen, monteurs, bezorgers en heftruckchauffeurs. 16% van de werkgevers zet nu open hiring nog niet in, maar ziet hiervoor wel mogelijkheden voor hun organisatie. Lees hier het hele bericht.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Nieuwe inzichten voor ergonomische aanpassingen

Ergonomie is de omgeving aanpassen aan de mens. Dit kan een werkplek, produ ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Nieuwe inzichten over Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Aanhoudende Lichamelijk Klachten (ALK) zijn in 70% van de gevallen chronisc ...

Arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen
Vooral jonge vrouwen zijn slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag

1 op de 8 Nederlanders van 16 jaar of ouder heeft in de afgelopen twaalf ma ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws