08
jun
2017

Persbericht: Start campagne: ‘Als het werk anders moet. De Arbeidsdeskundige werkt voor u’

Na meer dan 100 jaar erkenning voor het beroep Arbeidsdeskundige

Vanaf volgende week start de beroepsvereniging NVvA (Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen) met een voorlichtingscampagne om werkenden en niet-werkenden in Nederland duidelijk te maken wat de arbeidsdeskundige voor hen kan betekenen. Het thema van de campagne luidt: ‘Als het werk anders moet. De Arbeidsdeskundige werkt voor u.

Het beroep Arbeidsdeskundige bestaat feitelijk al ruim honderd jaar. Tot nu toe opereerde de arbeidsdeskundige min of meer in de luwte: ‘Het is een echt vak, zegt drs. Monique Klompé, voorzitter van de NVvA, ‘met sinds kort een eigen leerstoel Arbeidsdeskundigheid aan de universiteit van Tilburg en een eigen lectoraat aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

De campagne is nodig, omdat het beroep arbeidsdeskundige bij veel mensen onbekend is. ‘Er zijn genoeg redenen waarom het goed is te weten wat een arbeidsdeskundige allemaal voor je kan betekenen, of je nu werk hebt of nog niet werkt. aldus Klompé.

De arbeidsdeskundige is er voor mensen die door diverse oorzaken niet (meer) in staat zijn hun werk op dezelfde manier voort te zetten. Bijvoorbeeld door ziekte, een ongeval, burn out of capaciteitsverlies. Samen met de werkende en de werkgever kijkt hij naar de belasting en belastbaarheid: wat op het werk nog kán en niet meer kan. De arbeidsdeskundige is een onafhankelijke adviseur, beoordelaar en coach. Een expert op het gebied van arbeids(on)geschiktheid die er op gericht is om werknemers weer op passende wijze te laten deelnemen aan het arbeidsproces.

De wereld verandert, het werk verandert: een vaste baan bestaat straks niet meer. Er is sprake van vergrijzing, globalisering en robotisering. De arbeidsdeskundige is en blijft voor de toekomst de specialist in de relatie mens, werk en inkomen.

De beroepsgroep arbeidsdeskundige bestaat al meer dan honderd jaar. Jaarlijks worden circa 100.000 cliënten ondersteund door een arbeidsdeskundige.

In Nederland werken 3.000 arbeidsdeskundigen, waarvan er 2.800 zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NVvA.

De arbeidsdeskundigen die zijn aangesloten bij de NVvA zijn werkzaam voor UWV, arbodiensten, verzekeraars, re-integratiebedrijven, letselschadebureaus of arbeidskundige adviesbureaus.

De voorlichtingscampagne wordt online en offline ingezet. De speciale website toont uitgebreide case-beschrijvingen waar arbeidsdeskundigen dagelijks mee te maken hebben. ‘Op deze wijze leert men de veelzijdigheid van onze beroepsgroep kennen en waar arbeidsdeskundigen voor staan: mensen weer laten deelnemen aan het arbeidsproces’, aldus Monique Klompé.

///// einde bericht //////

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

www.arbeidsdeskundigen.nl

Contactpersonen:

mevrouw drs Monique Klompé, voorzitter NVvA, 06-55780620

de heer Jeroen Leenstra, secretaris NVvA, 033-2473400

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
12% Nederlanders gehinderd door pijn bij normale werkzaamheden

Er zijn veel mensen die door pijnklachten worden gehinderd in hun dagelijks ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
ZonMw-conferentie over werk, inkomen en gezondheid

Op dinsdag 27 september organiseert ZonMW de conferentie ‘Werk, inkomen en ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Kabinet trekt meer geld uit voor IPS

Ook dit en komend jaar trekt het kabinet geld uit om ggz-patiënten aan werk ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws