"Ik zat alleen nog maar thuis"

Laura (42), docent middelbare school

Laura (42) komt in korte tijd terecht in een draaikolk van psychische problemen: een burn-out. De burn-out, zo perfectionistisch als zij is, is moeilijk te verwerken voor Laura. Ze komt in een neerwaartse spiraal terecht van verdriet, angst, en kalmeringspillen. Het liefst ligt ze de hele dag in bed. De situatie duurt nu al twee jaar. Wat kan een arbeidsdeskundige doen voor Laura?

De arbeidsdeskundige werkt voor u!

Als het werk anders moet

Ruim twee jaar zit Laura (42) nu al thuis. Ze schaamt zich voor haar omgeving: hoezo ongelukkig? Je bent relatief jong, hebt een fijn huwelijk, mooi huis, lieve kinderen een heerlijke baan; je leeft je droom.

Ineens stort alles als een kaartenhuis ineen. Laura werkt in het middelbaar onderwijs. Nou ja: werkte, want ze is er al meer dan twee jaar uit. Van de één op andere dag werd alles haar teveel: ze kon om niets in huilen uitbarsten, zelfs voor de klas. Niet handig voor de neuzen van een stel pubers. Haar perfectionisme speelt haar op nu ze ook nog van alles in haar aanpak moet veranderen van haar nieuwe directeur. Steeds vaker bleef Laura thuis. Ziek, maar ze kon niet goed omschrijven wat ze precies mankeerde. Een burn out, bleek later. ‘Ach daar kom je wel overheen’, troostten vriendinnen en collega’s haar goedbedoelend.

Omdat ze zelf vond dat ze niet moest zeuren, begon ze na drie maanden weer te werken. Veel te snel bleek later, ze was er nog niet klaar voor. Sommige leerlingen hadden haar op de korrel en ze kon weinig weerstand bieden tegen de pesterijen. Ze sliep niet meer, at slecht en bleef wéér thuis. Weken, maanden verstreken. De huisarts schreef haar eerst alleen een kalmeringsmiddel voor. Die medicijnen maakten haar mat. Ze ontwikkelde een angst om de straat op te gaan. Laura sloot zich op in haar huis, rookte weer en dronk vaker dan zij gewend was. Als de kinderen naar school waren, dook zij snel terug onder de dekens. Weer verstreken maanden. Terug naar haar eigen werk is moeilijk, zolang zij de kalmeringsmiddelen slikt en zo angstig is. Werken op een andere school is ook geen optie. De bedrijfsarts stimuleert haar om aan beweging te gaan doen: eerst wandelen en later hardlopen. Ook geeft zij haar het advies om naar een psychiater te gaan. De psychiater probeert het tij te keren door regelmaat te krijgen in het leven van Laura. Daar hoort een terugkeer naar het werk vanzelfsprekend bij. Bij haar oude werkgever kan ze niet meer terecht. Na een kleine twee jaar vraagt ze een WIA uitkering aan bij UWV.

Wat kan een arbeidsdeskundige van het Werkbedrijf UWV voor Laura doen?

Wij vragen het Henk, arbeidsdeskundige te Oldenzaal

In dit geval is het belangrijk dat ik samen met Laura een plan ga maken, met doelen waar we naartoe gaan werken. Laura is inmiddels al zo lang buiten het arbeidsproces dat ze een lange weg te gaan heeft om weer terug te keren. We stippelen een traject uit dat zo mogelijk niet langer duurt dan een half jaar.

Allereerst kijk ik met Laura naar haar sociale omgeving: hoe oud zijn de kinderen? Zijn ze al zelfstandig en/of is er oppas beschikbaar? Het is onder andere bepalend voor de mate van vrijheid waarmee Laura zich kan oriënteren op ander werk.

Daarna probeer ik te achterhalen wat precies de trigger is geweest waarom ze in een burn-out situatie terecht is gekomen? Laura is een HBO-er die goed in staat moet zijn om dit voor zichzelf te onderkennen. De meeste mensen kunnen eigenlijk wel goed benoemen wat er misging op het werk, waardoor ze in de problemen kwamen. Haar perfectionisme en hoge verwachtingspatroon zaten haar flink in de weg: ze wilde het voor iedereen goed doen. Haar directeur stelde steeds hogere eisen, De leerlingen hield ze steeds moeilijker in de hand. En de ouders van leerlingen werden steeds veeleisender.

Tijdens de gesprekken probeer ik Laura zo dicht mogelijk bij zichzelf te laten zoeken waar ze nou écht blij van wordt in werk. Is dat het onderwijs? Haar vakgebied? De leerlingen? Iets heel anders?

Laura begint na een periode van terughoudendheid weer perspectief te zien: ze ziet weer een leven voor zich waar werk een belangrijke plaats kan innemen. Ik ontdek samen met haar haar passie: tot het moment waarop ze kinderen kreeg gaf ze aerobics en steps in de sportschool. Met mijn hulp vindt Laura een sportschool waar ze met een proefplaatsing start. Samen verkennen we de mogelijkheid om Laura om te scholen tot personal trainer in een sportschool. Laatst heb ik een bedankje gekregen: Laura is personal trainer geworden en heeft een goedlopend bedrijf.

De arbeidsdeskundige werkt voor u!