Omgaan met fysiek zwaar werk
Nu de pensioenleeftijd is verhoogd, moet iedereen langer doorwerken. Dat geldt dus ook voor mensen met een fysiek of psychisch zwaar beroep. Het is logisch dat deze mensen eerder klachten vertonen en dus ook eerder kunnen uitvallen. Je kunt hier op verschillende manieren mee omgaan: je kunt tot je (bijvoorbeeld) 55e wachten en arbeidsongeschikt raken óf je kunt anticiperen op je toekomst.
Bij de NVvA gaat de voorkeur uit naar de tweede optie: anticiperen op werkbelasting. Dit kunnen mensen niet jong genoeg leren! Als werknemer is het belangrijk om klachten tijdig aan te geven, maar ook om na te denken over alternatieven. Denk hierbij aan bij- of omscholing. Ga praten met je werkgever of maak gebruik van het arbo spreekuur. Ook is het mogelijk om de Werkscan te doen en daardoor meer inzicht te krijgen in je huidige situatie.
De werkgever
Voor een werkgever is verzuim een grote kostenpost. maar je kunt verzuim als werkgever zeker beïnvloeden. Zo is het waardevol om in gesprek te blijven met het personeel en geen afstand te nemen tot de situatie. Geef eens een compliment of onderneem een activiteit, salaris alleen is niet voldoende. Een gemotiveerde werknemer is een gelukkige werknemer, dus vitaliteit op werk is doorslaggevend. Daarbij is het belangrijk om ontwikkeling bij het personeel te stimuleren door het aanbieden van scholing.
Er wordt veel gezegd en geschreven over ‘een leven lang leren’, maar een werkgever speelt een belangrijke rol in het faciliteren hiervan. De werknemer is overigens ook zelf verantwoordelijke dat hij/zij zichzelf blijft ontwikkelen. Denk samen na over doorgroeimogelijkheden, alternatieve methoden voor de invulling van het werk of een andere functie.
Studenten bewust maken
Eigenlijk vindt de NVvA dat dergelijke kwesties al tijdens de studie/beroepsopleiding aan bod moeten komen. Het is belangrijk om studenten bewust te maken van hun toekomst. Dat ze zich afvragen of ze dit beroep tot de pensioengerechtigde leeftijd kunnen blijven doen. Laat ze nadenken over hoe ze hun route op het carriérepad uitstippelen.
Heb je zelf klachten of vragen over de gevolgen van fysiek zwaar werk? Neem gerust contact met ons op of doe de Werkscan.