Interview Bets van Leeuwenkamp
Bets van Leeuwenkamp is arbeidsdeskundige en werkt nauw samen met de NVvA, onder andere aan de werkscan. We spreken haar over hoe mensen zelf kunnen bijdragen aan hun duurzame inzetbaarheid.
Waarom is het zo belangrijk dat mensen bezig zijn met hun duurzame inzetbaarheid?
Duurzame inzetbaarheid is in feite het op peil houden van je economische waarde of arbeidsvermogen. Zolang je inzetbaar bent, kan je geld verdienen en jezelf onderhouden. Je wilt uiteraard niet dat dit weg komt te vallen. Het begint bij snappen op welk terrein van je inzetbaarheid er iets moet veranderen. Gezondheid, loopbaan, werk-privé balans, scholing, etc.
Als ik het bijvoorbeeld druk krijg of ik loop steeds tegen bepaalde issues aan dan krijg ik letterlijk en figuurlijk het zuur. Dat is voor mij het teken om op de rem te trappen. Ik vraag mezelf dan of dit door een blijvende situatie komt of dat ik mijn situatie met een kleine aanpassing aangenamer kan maken en op welk gebied er iets moet veranderen. Zelfregie toepassen dus.
En hoe kunnen jullie helpen bij die zelfregie rondom duurzame inzetbaarheid?
Wij reiken mensen de Werkscan. Ik heb aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van deze tool. Onze werkscan is in samenwerking met de wetenschap doorontwikkeld zodat het nu een valide instrument is. Mensen kunnen op basis van deze test zien of bepaalde veranderingen wenselijk zijn om hun situatie en perspectief in werk te verbeteren en op wel terrein van je inzetbaarheid. Het is bijvoorbeeld helemaal niet gek om de scan om de paar jaar te doen.
Is deze werkscan alleen voor particulieren?
Bedrijven kunnen de Werkscan ook in hun organisatie inzetten. Ik juich dat alleen maar toe, want zo houd je als goed werkgever bij hoe het met je werknemers gaat. Ook krijgt de werkgever een algemene terugkoppeling over het wel en wee van een hele afdeling en kan er, indien nodig, actie worden ondernomen. Ik vind het belangrijk dat organisaties in zien dat er veel te voorkomen is. Daar heeft zowel de medewerker wat aan als het bedrijf.
In welke sectoren is het verzuim het hoogst en kan de Werkscan werken?
Nou, dat is grappig, want juist in de sectoren waarin veel inkomenszekerheden en veel juridische mogelijkheden zijn, zie je meer verzuim. Overheid, Zorg en Welzijn en niet commerciële bedrijven.
Dat komt omdat verzuimen hier minder snel leidt tot verlies aan inkomenszekerheid. Maar dat betekent wel dat over het geheel genomen de zorgkosten en collectieve lasten, langzaamaan omhoog gaan. Het is mede daarom van belang om preventief te werk te gaan en verzuim te verminderen. Onze werkscan kan daar enorm bij helpen.
Bijvoorbeeld een stratenmaker, die heeft bij het ouder worden meer uitval door ziekte vanwege het fysieke aspect, maar minder inzicht op wat hij anders zou kunnen laat staan middelen om zich te scholen. Aan de andere kant kan een psychiater ook ontzettend zwaar werk hebben. Dan niet fysiek, maar misschien wel mentaal. Wat zwaar is, is heel persoonlijk. We moeten er met z’n allen aan werken, dat het lange termijn perspectief beter wordt door daarop te anticiperen. Daar kan onze Werkscan, zowel op de persoon als op de organisatie gericht, inzicht in geven.
En wat is de rol van de arbeidsdeskundige in dit alles?
Een arbeidsdeskundige is specialist in de weging van belasting in werk en de belastbaarheid van een persoon. Inzet van een arbeidsdeskundige kan steun geven, bijvoorbeeld in het proces van re-integratie maar ook in preventieve zin, bijvoorbeeld via de Werkscan.
Mensen melden zich ziek bij een werkgever en dat is maar met één reden, namelijk de inkomensvoorziening op peil houden. Dat is slechts de pleister die het bloeden stopt. Daaronder zit nog wel een zere plek die moet kunnen genezen. Lichaam en geest moeten in balans zijn en blijven om ook op langere termijn doelen te kunnen verwezenlijken en op tijd in te kunnen spelen op belangrijke veranderingen, zoals mantelzorg kunnen bieden aan een naaste, een huis kopen of een gezin starten. Arbeidsdeskundigen werken vanuit een holistische visie en maken mensen ervan bewust, dat hun lichaam en hun geest een waarde in arbeid vertegenwoordigt en dat je daar goed voor moet zorgen. Samen pakken we een ontstane disbalans aan, zodat iemand een hoopvollere toekomst heeft.
Meer weten over onze Werkscan, het werk van de arbeidsdeskundigen of duurzame inzetbaarheid? Neem gerust contact met ons op!