Als het te veel wordt
Fysieke en mentale klachten, geen fut meer en tal van andere symptomen kunnen tekenen zijn van een burn-out. Een arbeidsdeskundige kan je hierbij helpen. Samen gaan jullie op zoek naar de oorzaak van jouw burn-out en pakken dit bij de wortel aan. Ook wordt er nagedacht over in hoeverre re-integratie mogelijk is en op welke voorwaarden dit gerealiseerd kan worden.
Zeker nu mensen langer door moeten werken, is het van belang om goed op jezelf te letten. Zolang jij jezelf gezond houdt, heb je economische waarde. Je kunt werken, een huis kopen, een gezin stichten, mantelzorg verlenen en meer levensdoelen behalen.
De echte reden
Vaak hoor je dat iemand met een burn-out even een paar weken thuis moet blijven. Maar wat nou als de oorzaak van de klachten in de privésfeer ligt? Dan is thuisblijven funest. Het is dus van belang om heel grondig te zoeken naar de echte reden van de klachten. En daar kom je alleen achter door intensief met iemand samen te werken en veel te praten.
Sterker nog: het werk is zelden alleen de reden van een burn-out, maar soms de trigger. Het zijn juist belemmerende overtuigingen, conflicten of onduidelijkheden die je leegzuigen. Ga dus niet meteen thuis zitten, maar maak er (voor zover mogelijk) werk van om jouw uitval uit te diepen.
De rol van de werkgever
Je ziet doorgaans dat mensen met hoog arbeidsethos die moeilijk nee kunnen zeggen vaker overspannen zijn of een burn-out krijgen. Het elastiek is dan zo ver opgerekt dat het knapt. De aanpak hiervan ligt uiteraard bij de persoon zelf, maar de werkgever kan hier ook een rol in spelen. Als werkgever merk je namelijk dat mensen te veel hooi op hun vork nemen. Ook als deze dat zelf niet aangeven, moeten werkgevers daar scherp op zijn. Een werkgever die mensen laat doorwerken, terwijl hij weet dat het te veel wordt voor de werknemer, snijdt zichzelf in de vingers. Bij uitval zijn beide partijen verliezers. Een arbeidsdeskundige kan dit gesprek als onafhankelijk persoon begeleiden en vervolgens een traject inzetten met psychische en fysieke begeleiding.
Daarnaast is het belangrijk om goed contact te blijven onderhouden. Formele correspondentie verloopt via post of mail, zodat beide partijen hun dossier kunnen bijhouden. Informeel contact verloopt doorgaans telefonisch. Wind je daar niet te veel over op. Geef aan tussen welke tijden je bereikbaar bent en als je een oproep hebt gemist kan je gerust terugbellen. Laat dit geen stressfactor voor je zijn!
Zit jij met een burn-out en heb je vragen over jouw herstel of omgang met je werkgever? Neem dan gerust contact met ons op.